Varmepumpe: Mange penge at spare ved registrering i BBR

Har du fået installeret en varmepumpe, så husk at tjekke, om din varmekilde er registreret korrekt i BBR. Det kan nemlig spare dig rigtig mange penge — hvert eneste år.

I løbet af de sidste fem år har over 100.000 danskere fået installeret en varmepumpe. Er du en af dem, skal du huske at tjekke, om din varmekilde er registreret korrekt i BBR (Bolig- og Bygningsregistret). Ellers kan du risikere at snyde dig selv for flere tusinde kroner hvert eneste år. Du kan nemlig få en klækkelig reduktion af den såkaldte elvarmeafgift, hvis din bolig opvarmes med en varmepumpe.

Mange boliger er allerede registreret korrekt, men brug hellere et øjeblik på at sikre dig især hvis du netop har skiftet fra en anden varmekilde.

Hvor meget kan jeg spare, hvis min varmepumpe er registreret i BBR?

Hus med energimærker og pengestabler

Hvis det er registreret i BBR, at din bolig har varmepumpe eller elvarme som primær opvarmningsform, kan du få en nedsat elafgiftssats den såkaldte elvarmeafgift for den del af elforbruget til opvarmning, der overstiger 4.000 kWh årligt. Det betyder, at du i stedet for de 90,3 øre, som elafgiftssatsen er i øjeblikket pr. kWh, kun skal betale 0,8 øre pr. kWh (2022-niveau).

Hvis du har en luft-vand varmepumpe installeret i et almindeligt parcelhus på ca. 130 m² betyder det, at du vil kunne spare over 3.000 kr. årligt (ifølge beregninger foretaget af Videncentret Bolius).

Derudover nedsættes elafgiftssatsen, som du betaler for alt el gradvist, indtil den fra 2025 bliver på ca. 77,4 øre pr. kWh (2018-niveau). Det betyder, at du på den lange bane også kommer til at spare penge på de første 4.000 kWh.

Sådan får du nedsat elafgift

Hvad skal jeg gøre for at få nedsat min elvarmeafgift?

  1. Tjek, om din varmekilde er registreret rigtigt i BBR. Gå ind på boligejer.dk
  2. Indtast din adresse
  3. Klik på ’BBR-meddelelse’ i venstre side
  4. Scroll ned til ‘Energioplysninger’ og tjek om der står el/elvarme/varmepumpe som primær opvarmningsform

Hvis det ikke fremgår af din BBR-meddelelse, at du har elvarme/varmepumpe som primære opvarmningskilde, kan du selv rette i BBR. Ret dine BBR-oplysninger her.

Er din opvarmningsform registreret korrekt, skal du sende din BBR-meddelelse til din elleverandør, som derefter skal bekræfte, at de har modtaget den og har registreret dig korrekt.

Når formaliteterne er på plads, vil du kunne se reduktionen på din næste elregning som et selvstændigt punkt. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du allerede får reduktionen, kan du derfor nøjes med at tjekke din seneste elregning.

Du kan muligvis få reduktion i elvarmeafgiften med tilbagevirkende kraft. Det skal du tjekke med dit elselskab, da de selv fastsætter deres politik på området.