Menu
Lyngvild - Main IMG

Valhalla med jordvarme

METROSAVER jordvarmeanlæg hos Jim Lyngvild, Valhalla, Faaborg

Livet er et eventyr, siger Jim Lyngvild, der er designer, modeskribent, fotograf, forfatter og manden bag et af de mest særprægede og spændende byggerier i nyere tid. For halvandet år siden kastede Jim og kæresten Morten sig ud i noget af et real-life eventyr – byggeriet af Raunsborg.

Det ligner mest af alt en moderne fortolkning af Valhalla. Nu er byggeriet næsten færdigt i al sin spektakulære, nordiske pragt, og så er det oven i købet selvforsynende med varme hentet direkte op af jorden.

Allerede fra lang afstand ser man, at Raunsborg ikke er noget helt almindeligt sted. Det ligner en mellemting mellem Valhalla og en norsk stavkirke: - Der bliver bygget alt for meget kedeligt byggeri af glas og stål i Danmark. Jeg ville gerne ændre den konforme forestilling om, hvordan man skal bygge et hus på vores breddegrader.

Med min baggrund som designer, er der ikke langt fra tanke til handling. Jeg gik i gang med at tegne huset, og i løbet af et kvarter var det ”født” på papiret.

Jim Lyngvild: - Det er ikke fordi, jeg er besat af økologi eller af at redde jorden, men for mig er der en logisk selvfølgelighed i at benytte så mange af naturens egne vedvarende ressourcer som overhovedet muligt.

Inspiration fra nordisk mytologi

Allerede fra lang afstand ser man, at Raunsborg ikke er noget helt almindeligt sted. Det ligner en mellemting mellem Valhalla og en norsk stavkirke:

- Der bliver bygget alt for meget kedeligt byggeri af glas og stål i Danmark. Jeg ville gerne ændre den konforme forestilling om, hvordan man skal bygge et hus på vores breddegrader. Med min baggrund som designer, er der ikke langt fra tanke til handling. Jeg gik i gang med at tegne huset, og i løbet af et kvarter var det ”født” på papiret.

Det er snart halvandet år siden, og i dag, hvor det er næsten færdigt, ser det faktisk fuldstændig ud som på tegningen, siger Jim Lyngvild og forklarer, at inspirationen i høj grad kommer fra den nordiske mytologi og fra vikingetiden:

- Der er ufattelig meget inspiration at hente i vores egen kulturarv – fx i den måde man byggede stavkirker på for 1.000 år siden. Med Raunsborg har jeg forsøgt at favne denne arv på en moderne måde, siger Jim Lyngvild.

Vi blev forelskede i jordvarmeløsningen


Raunsborg er bygget så CO2-neutralt som overhovedet muligt. Der er brugt et minimum af CO2 på forarbejdningen af træet og på transporten af træet, som er hentet lige ude fra skoven ved siden af huset:

- Det er selvfølgelig vigtigt for os, at vores varmesystem er bæredygtigt, som resten af huset. Vi overvejede flere forskellige typer af varmesystemer, men blev forelskede i jordvarmen, fordi det ligger godt i tråd med husets idé og ”fødsel”. Jeg synes, det er en smuk tanke, at vi udelukkende bruger den varme, der alligevel ligger nede i jorden.

Jordvarme er simpel logik og sund fornuft
Jordvarmeanlægget forsyner huset 100 % med varme. På sigt har Jim og Morten planer om at supplere med et solcelleanlæg, der kan generere strøm til varmepumpen og til det øvrige elforbrug, så huset bliver 100 % selvforsynende både med varme og el:

- Det er ikke fordi, jeg er besat af økologi eller af at redde jorden, men for mig er der en logisk selvfølgelighed i at benytte så mange af naturens egne vedvarende ressourcer, som overhovedet muligt. Det er sådan set bare simpel, sund fornuft. Derfor er jordvarmen det rigtige valg.

Jeg har tidligere fået anbefalet jordvarme, men har som de fleste andre haft mine forbehold. I den senere tid har jeg kun hørt om andres positive erfaringer, så nu tør jeg godt. Også selv om den store stue er på 100 m2 med 8 m til kip og jeg i øvrigt ikke gider gå rundt og fryse i mit eget hjem.

Man behøver ikke være tekniker for at have jordvarme

Selvom der er mange slanger og haner og anlægget som helhed ser komplekst ud, er det brugervenligt og nemt at styre, når det først er oppe at køre:

- Man behøver ikke have den store tekniske indsigt, for at have et jordvarmeanlæg. Jo mindre jeg regulerer og ”forstyrrer” systemet jo bedre. Og så er der ikke noget arbejde i det for mig.

Det er en klar forbedring i forhold til vores nuværende pillefyr, der skal passes og renses og fyldes med piller i tide og utide. Men jordvarmeanlægget kører bare. Så det er lige noget for mig, siger Jim Lyngvild, der regner med at flytte ind i huset om kort tid, når møblerne er kommet på plads.