Menu
Main IMG

"Varm luft" er ikke et fy-ord !

METROAIR varmepumpe hos Knud Pedersen, Vigersted

I 2010 var Knud Pedersen og hans familie i den situation, at der skulle sættes et nyt oliefyr op i villaen i Vigersted. Det satte selvfølgelig overvejelser i gang, for olietanken var heller ikke ny, så også dér kunne Knud imødese en udskiftning indenfor en kortere årrække.

Forestillingen om en gammel rusten olietank, som kan lække og nødvendiggøre en dyr oprensning på grunden, havde også strejfet Knuds tanker mere end én gang.Så han begyndte at kigge sig omkring efter alternativer til oliefyret. Knud besøgte blandt andet en energimesse i Ringsted for at få inspiration. Resultatet blev en beslutning om, at der skulle installeres en luft/vand varmepumpe.Investering hentet hjem på 8-10 år


- Lad mig tage det med økonomien som det første. Der er absolut tale om en investering. Et varmepumpe-anlæg koster ca. 95.000 kr. Man skal huske, at jeg stod overfor at skulle udskifte mit oliefyr, så uanset hvad, ville en investering være kommet på tale.

Men et nyt oliefyr ville da have været nogle tusinde kroner billigere. Jeg vil tro, at jeg kunne have fået et nyt oliefyr for ca. 60.000 kr.

- Men så kommer vi til de årligt tilbagevendende energiomkostninger, fortsætter Knud. En varmepumpe bruger energi for at køre. For hver gang den bruger 1 kW giver den 3½ kW igen i form af varme.

- Så der er virkelig tale om en stor besparelse. Jeg vil regne med at hente en besparelse på ca. 10.000 kr. om året i forhold til, da jeg måtte købe fyringsolie. I mit tilfælde betyder det, at jeg vil have min investering hentet ind på 8-10 år. Og her i huset har vi endda et højt varmeforbrug, siger Knud Pedersen

God og jævn varme


- Vi har fået en langt mere behagelig form for opvarmning af vores hus, efter vi har fået varmepumpeanlægget installeret. Før svingede rumtemperaturen en del, fordi vi ikke kunne lade være med at gå og stille op og ned på termostaterne i et forgæves forsøg på at spare på olien. Nu kan vi have en konstant temperatur på 23 grader i alle de rum, hvor vi opholder os.

- For os er det vigtigt med den konstante temperatur, da min kone har sklerose. Af samme grund bruger vi også mere varme her i huset, end man normalt vil gøre. Vi er nødt til at have varme på året rundt af hensyn til min kones helbred, fortæller Knud.Rådgivning der holder

Det er en stor beslutning, når man skal have etableret en ny varmekilde i sit hus. For Knud er den gode rådgivning dét, der i dag får ham til at føle, at han har taget den rigtige beslutning.

Han havde en del spørgsmål, som han ønskede at få afklaret, inden han gik i gang med varmepumpe-projektet. Han var naturligvis interesseret i, hvor effektivt anlægget ville levere varme. Kunne det ”konkurrere” med oliefyret? Og så var det spørgsmålet om mulige støjgener. Knud havde ingen ønske om at blive uvenner med naboerne.

Disse spørgsmål fik han professionelle svar på - svar der holdt.

Ingen støjgener

- Støjgener er der ikke noget af. Jeg havde endda talt med min nabo om, at jeg ville få installeret en varmepumpe i haven. Men den lyder nogenlunde som et køleskab. Så den støj fortager sig i alle de andre lyde, der er ude i det fri. Jeg har altså ikke fået naboen på nakken, smiler Knud. Endelig er der miljø-vinklen.

Det har betydning for Knud, at han kan opvarme sit hus med en bevidsthed om, at miljøet skånes mest muligt.