Menu
Top IMG - Kontante Fordele

Reducer din varmeregning

Er dit energiforbrug inden for det normale område, eller kan du spare gode penge på at optimere dit varmeforbrug? Vi giver dig et overblik over dine muligheder og gør vejen til en lavere varmeregning gennemskuelig.

Det normale varmeforbrug

På Energistyrelsens hjemmeside er det nemt at gennemskue om dit varmeforbrug ligger inden for normen. I følgende skema kan du sammenligne et normalt forbrug med dit eget.

 

Typisk hus

Energirenoveret hus

Lavenergihus

Forbrug

I kr.

Forbrug

I kr.

Forbrug

I kr.

Fjernvarme

18,1 MWh

12.670

15,3 MWh

10.710

5,2 MWh

3.640

Naturgas

1.700 m3

12.325

1.400 m3

10.150

470 m3

3.408

Olie

2.100 liter

19.950

1.500 liter

14.250

-

-

Elvarme

18.100 kWh

27.150

15.300 kWh

22.950

-

-

Varmepumpe

5.800 kWh

8.700

4.500 kWh

6.750

1.400 kWh

2.100

Gennemsnitlige energipriser

Fjernvarme: 700 kr./MWh

Naturgas: 7,25 kr./m3

Olie: 9,5 kr./liter

El til opvarmning og varmepumpe: 1,5 kr./kWh

Forudsætninger

Typisk hus: Hus på 140 m2 med gennemsnitligt energiforbrug

Energirenoveret hus: Hus på 140 m2, hvis energiforbrug svarer til energimærke C

Lavenergihus: Hus på 140 m2, som overholder rammerne for et lavenergihus i BR18

Kilde: https://sparenergi.dk/forbruger/varme/dit-varmeforbrug

Din varmeregning er for høj

Hvis du efter sammenligning med ovenstående skema kan se, at du betaler for meget, er der tre konkrete ting du kan gøre:

 1. Se på boligen
  Din boligs tilstand er den tungeste faktor på vægtskålen, når det kommer til den samlede varmeregning. Hvis du forbedrer boligens evne til at holde på varmen, kan du derfor skære en god bid af dit varmebehov. Kig bl.a. på isolering af vægge og tag samt om vinduerne trænger til at blive skiftet.
   
 2. Genovervej din varmeform
  Når du har sikret, at din bolig kan holde på varmen, kan du begynde at kigge på din opvarmningsform. Varmer du boligen op med olie eller direkte el, vil der næsten altid være penge at spare på at skifte til en af de andre opvarmningsformer, hvad end det er en varmepumpe, et naturgasfyr, fjernvarme eller biobrændsel.

  Du kan se et nøjagtigt bud på din besparelse ved at gå ind på https://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/ny-varme og indtaste din adresse.
   
 3. Se på vanerne
  Det sidste, der kan være værd at overveje om du kan gøre noget ved er dine vaner. Kig f.eks. på om termostaterne er ens indstillet på radiatorerne, om du kan tåle at sænke rumtemperaturen et par grader, og om temperaturen i din varmtvandsbeholder er optimal.

Skift din opvarmningsform og reducer din varmeregning

Hvis du har fundet ud af, at det kan betale sig at skifte til en anden opvarmningsform end din nuværende, er det en god ide at kigge på tilbagebetalingstiden for en ny installation – altså, hvor lang tid det vil tage, før dine besparelser på energiforbruget overstiger prisen på det nye anlæg.

Derudover er der opvarmningsformer, der egner sig bedre til én type boliger end en anden, samt fordele og ulemper man skal være opmærksom på, inden man vælger anlæg.

Herunder giver vi dig et overblik over varmepumper og de krav, de stiller til boligen:

Luft-vand varmepumpe

Om opvarmningsformen

En luft-vand varmepumpe udnytter varmeenergien fra luften til produktion af rumvarme og varmt brugsvand. Den består typisk af to dele; en udedel, der placeres op ad husets mur og bruger udeluft til produktion af varme og en indedel, der lagrer det varme vand, som udedelen har produceret. De to dele forbindes af enten vandrør eller rør til kølemiddel.

God til

Helårshus og større sommerhuse

Krav til boligen

Boligen skal være udstyret med vandbårne radiatorer og/eller gulvvarme, og der skal være plads til udedelen på din grund. Gennemtænk placeringen af udedelen, da den kan støje og dermed genere naboer.

Læs mere om skift til luft-vand varmepumpe på https://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/energiloesninger/skift-til-luft-til-vand-varmepumpe

Jordvarmepumper

Om opvarmningsformen:

En jordvarmepumpe udnytter varmeenergien fra jorden til produktion af rumvarme og varmt brugsvand. Jordvarmepumpen er placeret indendørs og pumper frostsikker væske (brine) igennem nedgravede slanger i haven og tilbage til varmepumpen, som opvarmer vand til rumopvarmning og varmt brugsvand.

God til:

Helårshus

Krav til boligen:

En jordvarmepumpe kræver meget plads. Din have skal være på minimum 300 m2 for at kunne rumme de nødvendige jordvarmeslanger. Boligen skal desuden være udstyret med vandbårne radiatorer og/eller gulvvarme.

Læs mere om skift til jordvarmepumpe på https://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/energiloesninger/skift-til-jordvarme