Menu
Varmt Vand - Main IMG

Nu bliver der skruet op for det varme vand på Tømmergaarden

METRONETTE Vision i Domeas ældreboliger, Tømmergården, i Fåborg

Varmt vand i vandhanen er faktisk ikke nogen selvfølge. I et ejendoms-kompleks med ældreboliger i Faaborg har de længe haft lunkent vand.

Men nu kan beboerne igen blive forsynet med varmt vand, takket være METRONETTE Vision. Ejendomsmesteren og beboerne er begejstrede.

Tømmergaarden i Faaborg rummer 200 ældreboliger, der opvarmes med fjernvarme. Ejendomsmester Lennart Dahlqvist står for den daglige drift og service, og dette arbejde har han varetaget gennem de sidste 4 år.

Lunkent vand til beboerne
I Tømmergaarden har beboerne haft store problemer med at få varmt brugsvand. Beboerne er kommet til Lennart og har klaget over lunkent vand i hanerne.

Lennart rådførte sig med den faste VVS installatør om, hvad der ville være den bedste løsning for Tømmergaarden. Lennart blev anbefalet at investere i METRO THERMs elektroniske varmeveksler, METRONETTE Vision. Den anbefaling fulgte han, og det har han ikke fortrudt.

Vision klarer opgaven

- Vision kan ganske enkelt levere varmt vand til forskel fra de gamle vekslere, som sidder i mange lejligheder. Vision justerer brugsvandets temperatur, så det holder den ønskede temperatur meget nøjagtigt, og gør det konstant. Man oplever ikke, at ens varme vand bliver brugt op under aftapning, forklarer Lennart, der også er blevet klogere på, hvorfor de gamle installationer ikke er i stand til at opvarme vandet.

- Problemet med de gamle vekslere er, at de ikke styrer varmen effektivt. Det er simpelthen gammel teknik. Da de kom frem, var det super revolutionerende vekslere, og de har kørt i mange år.

Men på den måde, de rent teknisk er bygget op, er det ikke muligt for dem at fungere optimalt. Hertil kommer, at vekslerne med årene kalker til indvendigt, og så bliver evnen til at overføre energi ringere. forklarer Lennart.

Feriefunktion giver besparelse


Vision byder på flere fordele, udover at den kan sørge for varmt vand. 

- Når der ikke er brugt vand i et par dage, går Vision i dvaleposition. Det betyder, at veksleren slår fra, hvis en beboer ikke er hjemme i en periode - faktisk helt ned til to timer. Den store energibesparelse ligger dog ikke i, at den står stille i to timer eller et døgn. Den store gevinst viser sig, når en beboer fx ikke er hjemme i 14 dage. Så er der en reel energibesparelse at hente. Så er der nemlig ingenting af det, vi på fagsprog kalder et tomgangstab, forklarer Lennart.

- En anden genial facilitet ved Vision er, at man kan hente data ud fra den. På den måde kan man aflæse, hvad der helt nøjagtigt er sket på et givet tidspunkt, fx hvis en beboer har klaget over manglende varmt vand”, siger Lennart.

Gamle vekslere udskiftes systematisk med Vision


Foreløbig er der installeret fire Vision varmevekslere på Tømmergaarden. Udskiftningen af varmevekslere er et projekt, der nødvendigvis må strække sig over tid, da der naturligvis er en økonomisk side af sagen at tage hensyn til. Men lige så snart en ældre varmeveksler sætter ud, bliver den erstattet af en METRONETTE Vision.

Og beboerne på Tømmergaarden er rigtig glade for, at de kan se en ende på problemet med lunkent vand i varmtvandshanen.

En efter en kan Tømmergaardens beboere skrue op for varmt vand.