Menu
Støjsvag - main_IMG

METRO THERMs varmepumper er de mest støjsvage på markedet

Varmepumpe – ja, tak. Støj – nej, tak. Sådan er reaktionen ofte hos mange potentielle varmepumpekunder. Man vil ikke selv sidde i støjen fra en varmepumpe, og man vil ikke genere sine naboer.

Men det behøver man heller ikke, hvis man vælger en METRO THERM varmepumpe. De er nemlig blandt markedets mest støjsvage

 

”Vi anbefaler vores kunder at vælge varmepumper fra METRO THERM”, siger Mikkel Madsen fra Pilegaard-Henriksen, et af Danmarks største VVS-firmaer.

”For det første er det et problemfrit produkt, vi er trygge ved. Varmepumperne er nemme at installere og lette at have med at gøre i det daglige. Men for det andet er der spørgsmålet om støj. Det er ekstremt vigtigt for vores kunder. Og her er METRO THERM pumperne de mest lydsvage på markedet.”

Udedelen på en varmepumpe er ikke lydløs. Den udsender en vis støj dels fra ventilatoren, dels fra kompressoren. Omkring ventilatoren opstår der turbulens, og det giver naturligt nok en susende støj, som stiger eksponentielt, efterhånden som propellen sætter omdrejningerne op.

Kompressoren udsender en lavfrekvent lyd, som kan have en lettere bankende karakter.

Så udedelen giver altså støj – det kan ikke undgås. Spørgsmålet er bare hvor meget. Generer det, eller gør det ikke?

Med en METRO THERM varmepumpe er svaret ligetil.

METROAIR frekvensstyrede varmepumpe er mest lydsvag

METROAIR F8 er vores mest populære luft/vand-varmepumpe. Vi har hele tiden gået rundt og sagt, at den var markedets mest støjsvage varmepumpe, fordi vi har talt om lydeffekt snarere end lydstyrke.

 

METROAIR F8

Fremløbstemperatur

Lydtryksniveau v. 1 m
(den målte lydstyrke)
40 dB 45° C
Lydeffektniveau v. 1 m
(den oplevede lydstyrke)
54 dB 45° C
Begge målinger er foretaget ved en udetemperatur på 7 °C.


De 54 dB er den oplevede lydeffekt – og det er faktisk ganske lidt. Målingen er foretaget på kun 1 meters afstand, og lydeffektniveauet falder med 6 dB, hver gang afstanden fordobles.

Dvs. det kan forventes, at lydeffekten opleves som 42 dB på blot fire meters afstand. Det svarer til nogenlunde til baggrundsstøjen i et almindeligt hus.

Lydtryk og lydeffekt er ikke det samme

Lydmåling er ikke så enkelt, som man umiddelbart godt kunne tro. Decibelskalaen er logaritmisk, så en forøgelse af decibeltallet med ca. 3 svarer til en fordobling af lydtrykket.

Lydtrykket er det tal, man kan måle med et dB-måleapparat. Men lydtrykket giver kun en vag ide om den egentlige belastning fra en støjkilde. Det vigtige er, hvordan det menneskelige øre opfatter lyd.

Det mest relevante er at tale om lydeffektniveauet, som er det oplevede lydtryk.

Lydeffektniveauet er et udtryk for den energi, der bliver sendt ud, og er dermed også et mere præcist udtryk for den oplevelse, et menneske vil have af lyden. Men lydeffektniveau er ikke noget, der kan måles direkte – det er noget, der skal beregnes på baggrund af en række parametre som luftens temperatur og tryk, lydens frekvensområde og meget andet.

Først når alle disse parametre er taget med, kan man komme med et egentligt udtryk for den støjbelastning i dB(A), der kommer fra en lydkilde.

Åbne vinduer og godt naboskab

”Det er yderdelen af varmepumpen, der giver lyd fra sig,” siger Mikkel Madsen. ”Men med METRO THERM varmepumper er det ikke noget reelt problem. Vi kan simpelthen installere udedelen lige op ad husmuren, fordi den støjer så lidt.

Dermed kan vi spare en masse gravearbejde, og det gør installationen billigere. Og husejeren kan sove med åbent vindue og holde fred med sine naboer – det er den helt store fordel,” siger Mikkel Madsen.

Så når roen i haven er vigtig – for både husejeren og hans naboer – gælder det om at vælge en varmepumpe, hvor der virkelig er tænkt over komforten både inde og ude.