Ny fjernvarmeunit skaber plads i både kalender og kælder

På det store fjernvarmeværk i Fjerritslev møder vi driftsleder Kenny Lundtoft, som forklarer os om det længerevarende samarbejde med METRO THERM, der af flere grunde er en af de foretrukne leverandører af fjernvarmeunits til området.

”Vi har valgt METRO THERM som eneleverandør til vores forbrugere, fordi det er langt nemmere kun at have en enkelt leverandør i stedet for at man har 30 forskellige måder at varme vandet op på”, fortæller Kenny og uddyber: ”Vi synes, at deres design var passende til os, og den service, som METRO THERM har ydet os, var lige nøjagtig det, der passede til os”, fortæller en glad Kenny Lundtoft og viser rundt i den enorme fjernvarmehal, hvor to af METRO THERMs systemunits er hængt op til demonstration for gæster som os.

Forskellen på de tidligere modeller og de nye Slimline-modeller er slående; et klart mere enkelt og langt mere praktisk design møder øjet, når vi tager et kig på de slanke udgaver af unitten med den indbyggede veksler.

Se filmen om den første Slimline 6, der er blevet installeret hos en Fjerritslev Fjernvarmes kunder.

METRO System 6 Slimline kan håndtere højt anlægstryk

Vi har lavet en interviewaftale med den første borger i området, som har fået installeret den helt nye METRO System 6 Slimline, men inden vi skal ud at besøge vedkommende, er der tid til en lille snak om, hvorfor det er så smart med en veksler indbygget i en fjernvarmeunit.

”Fordelen ved at have en veksler til både varmesystemet og det varme vand er, at man kan bibeholde ens eget tryk på anlægget og stadig få produceret varmt brugsvand”, forklarer Kenny Lundtoft og fortsætter: ”Det giver den fordel, at man kan fortsætte med sit nuværende radiatorsystem, hvis man vælger at udskifte sin varmekilde - også selv om man ligger tæt på fjernvarmeværket, hvor trykket i nettet kan være højt.”

Vi sætter os ind i bilerne og kører ud til den første kunde i Fjerritslev, som har gjort netop dette – udskiftet sit gamle og udtjente centralvarmeanlæg og hoppet på fjernvarmenettet med den nye System 6 Slimline fjernvarmeunit.

Fastbrændselsfyr var fast arbejde

Allerede ved modtagelsen i døren kan man mærke, at vi har at gøre med en succeshistorie. En glad og energisk mand ved navn Ove Bach Nielsen byder os indenfor i det 140 m2 store hus i tre plan, hvor radiatorer supplerer resten af indretningen, bakket op af lidt gulvvarme her og der, en luft til luft-varmepumpe og solceller på taget af husets sidebygning.

En skøn blanding af alskens varmeformer, som i sin tid var akkompagneret af husets nu forhenværende varme hjerte – et stort og tung fastbrændselsfyr, som i den grad krævede sin stærke mand: ”Inden jeg kom i gang med det her projekt, da havde vi et fastbrændselsfyr, og der skulle man selvfølgelig lave en masse træ til at fyre med. Så det meste af fritiden gik jo med at gå i skoven og slæbe træ hjem og ned i kælderen og putte i fyret og aske den anden vej op”, fortæller Ove, som tydeligvis bliver helt træt bare ved tanken – en tanke, som da også bliver for meget for ham til sidst.

”Jeg overvejede, om jeg skulle vælge at installere en varmepumpe i stedet, for vores solceller kunne jo levere strømmen til den, men man kan åbenbart ikke få tilskud, når man ligger inden for fjernvarmenettet, så jeg droppede den tanke igen, for det havde været en investering på i hvert fald 100.000 kroner”, fortæller Ove Bach Nielsen.

Fjernvarmeunit i Fjerritslev

Et nemt skifte

”Jeg tog derfor kontakt til Kenny oppe på fjernvarmen og fik forelagt nogle løsninger. Det viste sig så, at den her METRO System 6 Slimline-løsning passede fint til huset”, forklarer Ove, som kort efter vælger at skrotte fastbrændselsfyret og takke ja til tilbuddet fra Fjerritslev Fjernvarme om at blive den første til at teste METRO THERMs nye fjernvarmeunit. En debut, som ikke bekymrer Ove det store. ”Jeg lavede en aftale med Kenny om, at hvis der var nogle problemer skulle de sørge for, at det blev fikset, og det var helt fint med dem, og efter nogle opstartsvanskeligheder har det faktisk bare kørt super”, fortæller en glad Ove Bach Nielsen, som heller ikke følte, at skiftet fra selv at producere varmen og til at få den levere udefra var det store problem.

”Det skift fra selv at stå for varmeforsyningen og så skulle på et fjernvarmenet, det har været fuldstændigt uproblematisk og en dejlig oplevelse”, konstaterer han.

Har fået frigjort en masse tid og plads

Siden den 13. november 2020, hvor det nye varmeanlæg blev startet op, har Ove især bemærket to store forskelle. Kælderrummet, hvor det beskidte, larmende og forholdsvis store fastbrændselsfyr stod, er pludseligt blevet et anvendeligt rum med god plads og ren luft. Og hans kalender er nu ryddet for krævende ture til skoven med tunge løft og sved på panden og erstattet med masser af fritid. To forskelle, som giver markant mere luft i hverdagen.

”Det er faktisk først nu, jeg har fundet ud af, hvor meget tid, jeg har brugt på at lave fastbrændsel og fyre på den måde”, fortæller en glad og lettet Ove og fortsætter:

”Nu skal man til at finde ud af, hvad man skal bruge al den tid til, som man før brugte på at lave varmen til huset, men det er jo et luksusproblem”, slutter Ove og smiler.