Hvad betyder COP, SCOP og EER?

Er du nysgerrig på varmepumper og i gang med at sætte dig lidt ind i emnet? Så er du sikkert stødt på begreberne COP, SCOP og EER. Men hvad dækker de egentlig over, og hvad er forskellen i praksis? Få overblikket i denne artikel.

Vi vil alle sammen gerne spare penge og slippe for besvær. Det gælder også, når vi skal vælge en varmepumpe – vi vil gerne foretage en investering, som giver os en effektiv og billig opvarmningsform i mange år frem. Problemet er bare, at varmepumper er en kompliceret størrelse med mange tekniske komponenter involveret. Det er derfor ikke som at købe sko, hvor du kan se, hvad du køber. Producenterne har derfor - for at hjælpe os som forbrugere hen mod en beslutning om køb - flere begreber, som skal give et billede af varmepumpernes effektivitet.

Men vær opmærksom på, at der er stor forskel på, hvad begreberne dækker over - og hvad de fortæller dig om en varmepumpes energieffektivitet.

Få forskellen på COP og SCOP forklaret i denne film.

COP – et øjebliksbillede ved en bestemt temperatur

COP er en forkortelse for Coeffecient Of Performance og er en metode til at angive forholdet mellem den varme, som varmepumpen leverer, og den strøm, som den bruger. Det er med andre ord et andet begreb for ”effektivitet” - jo højere tallet er, jo mere effektiv er din varmepumpe. For at undgå, at producenterne med vilje vælger forhold, hvor varmepumpen præsterer unaturligt godt, har man vedtaget standarden EN14511, som er en fælles standard til at måle varmepumper. Det giver desuden mulighed for at sammenligne varmepumper direkte ud fra COP, men du skal her som forbruger være opmærksom på, at de specifikke krav til temperatursættet kan være anderledes i din nye installation. Problemet med COP er nemlig, at den fastsættes ud fra nogle tekniske beregninger, som foretages ud fra et bestemt temperatursæt – både udenfor og indenfor. Vil man have et mere retvisende billede på effektiviteten, som kan bruges på tværs af temperatursæt, skal man i stedet se efter begrebet SCOP.

Opvarmning, effektdata iht. EN14511, dellast, 7/35°C

Afgivet effekt, kW

3,57

3,54

5,17

5,17

Tilført effekt, kW

0,78

0,69

1,01

1,01

COP

4,57

5,12

5,11

5,11

COP-målinger fra METRO THERMs luft til vand-varmepumpe METROAIR I.”7/35° C” angiver, at målingen er foretaget ved en udetemperatur på 7 grader og et fremløb på 35 grader.

SCOP – et helhedsbillede hen over året

SCOP står for Seasonal Coefficient Of Performance og angiver den gennemsnitlige virkningsgrad justeret for sæsonudsving i udetemperaturen. Den forklarer med andre ord forholdet mellem hvor meget varme, din varmepumpe producerer, i forhold til den strøm, den bruger hen over HELE året og ikke kun et enkelt temperatursæt. SCOP udregnes på baggrund af en lang række målinger og er derfor en klar bedre indikator, når du vil sammenligne varmepumper på tværs af mærker og producenter.
Hvis du vil tage udgangspunkt i SCOP, skal du være opmærksom på, at SCOP-beregninger laves ud fra tre forskellige klimazoner:

”Koldt klima” svarende til Helsinki
”Middelklima” svarende til Strasbourg
”Varmt klima”
svarende til Athen

I METRO THERMs sortiment af varmepumper vil du kun kunne se målinger for ”Koldt klima” og ”Middelklima”. Det skyldes, at de to klimazoner er dem, som kommer nærmest det danske klima, og det er derfor de to zoner, som giver det mest præcise billede af varmepumpens SCOP for de danske forbrugere.

METROAIR I

8

12

16

20

Effekt, kW

2,5 - 6

2,5 - 9

4,5 - 13

4,5 - 16

SCOP iht. EN14825

SCOP (koldt klima) 35°C/55°C

4,0 / 3,3

4,1 / 3,3

4,3 / 3,5

4,3 / 3,5

SCOP (middelklima) 35°C/55°C

4,8 / 3,8

4,8 / 3,8

5,1 / 3,9

5,1 / 3,9

SCOP-målinger fra METRO THERMs luft til vand-varmepumpe METROAIR I. ”35° C/55° C” angiver, at systemet er målingerne er foretaget ved både gulvvarme og radiatorvarme.

De fleste varmepumpeproducenter i Danmark tager udgangspunkt i netop de to klimazoner, men det sker desværre, at nogen producenter vælger ”Varmt klima” til deres SCOP. Det giver et sminket billede af varmepumpens effektivitet, da der her er taget udgangspunkt i et klima og et land, som ligger langt fra Danmark, så i det tilfælde skal du bede om at få tilsendt beregninger fra de andre klimazoner. Ellers kan du ende med en slem skuffelse, når varmeregningen tjekker ind første gang.

Vidste du? At SCOP typisk ikke bruges på brugsvandsvarmepumper, da brugsvandstemperaturen ikke bliver påvirket af udetemperaturen. Derfor tester man altid ved de samme temperatursæt, hvilket betyder, at COP og SCOP vil være ens.

EER – et køligt billede på effektiviteten

EER står for Energy Efficiency Ratio og beregnes ud fra en hel fyringssæson og med et fastdefineret sæt af sæsonmæssige forbehold. Du skal derfor hverken tænke på klimazoner, temperatursæt eller andet, som kan være anderledes end der, hvor din varmepumpe skal installeres.
EER bruges dog primært til at måle varmepumpers evne til at levere køling, så du kan altså ikke sammenligne værdierne med COP og SCOP, da de primært bruges til at måle varmepumpers evne til at levere varme.

Køling, effektdata iht. EN14511, dellast, 35/7°C

Afgivet effekt, kW

3,8

4,69

7,09

8,1

Tilført effekt, kW

1,28

1,7

2,72

3,5

EER

2,97

2,76

2,61

2,31

EER-målinger fra METRO THERMs luft til vand-varmepumpe METROAIR I.”35/7° C” angiver, at målingen er foretaget ved en udetemperatur på 35 grader og et fremløb på 7 grader.

Vil du vide mere om varmepumper? Så giver denne side dig et godt overblik over fordele og ulemper samt vores udvalg.