METROAIR I er endnu mere økonomisk end forventet

I Løgstrup i Midtjylland baksede Ian Pedersen og hans kone i mange år med at bære dyrt brænde frem og tilbage til deres fastbrændselsfyr. Med deres nye METROAIR I varmepumpe sparer de besværet - og mange flere penge på varmeregningen, end de havde forventet.

Vi holder ved en stor metallåge foran boligen i Løgstrup ved Viborg. Efter et hurtigt opkald til manden i huset, Ian Pedersen, bliver vi bippet ind og ruller ind på den store grusbelagte gårdsplads med hestestalden til venstre og en topmoderne hybridbil til højre. En sjov blanding af det meget landlige og det højteknologiske. Ian kommer ud og møder os og tager os med det samme om til bagsiden af huset, hvor deres METROAIR luft til vand varmepumpe står og kører, omkranset af farverige efterårsblade.

Hør Ian Pedersen fortælle om skiftet fra pillefyr til varmepumpe.

”Det var vigtigt for os, at den varmeløsning, vi fandt, betød, at vi ikke fysisk skulle knokle med noget, når vi blev ældre”, fortæller Ian. ”Vi ville sikre os, at vi kunne blive boende i huset og ikke blev nødt til at flytte, fordi vi ikke kunne håndtere opvarmningen med den løsning, vi havde valgt”, konstaterer han og byder os indenfor i den 300 m2 store bygning, som oprindeligt er opført helt tilbage i år 1900 og delvist renoveret i 1979.

Var trætte af at slide og slæbe

” Vi brugte cirka 30 m3 brænde om året, og det skulle jo køres ind, og samtidig var man afhængig af, at der skulle fyres 1-2 gange om dagen”, fortæller Ian og fortsætter:

”Hvis man ikke nåede hjem i ordentlig tid, blev vandet i akkumuleringstanken ved fastbrændselsfyret for koldt, og det vil sige, at det tog relativt lang tid, inden man fik varmet huset op igen, så man var meget bundet af at nå hjem til nogle bestemte tidspunkter. Det var irriterende, fordi man en gang imellem følte sig presset af at skulle nå hjem, når man var i gang med nogle ting andre steder”, fortæller Ian.

I løbet af 2017 tager familien Pedersen så beslutningen om, at der skal ske noget nyt. De svinger mellem to muligheder; et pillefyr med automatik eller en luft til vand varmepumpe. Da prisen på de to er næsten identisk, vælger familien Pedersen luft-vand varmepumpen.

”Fordelen ved en luft til vand varmepumpe i forhold til en løsning med pillefyr er, at der er knap så mange mekaniske dele, og dermed er risikoen for, at tingene går i stykker, jo mindre”, ræsonnerer Ian, som herefter kontakter Dansk Varme Service, der anbefaler at gå videre med en METROAIR I fra METRO THERM.

”Vi ville have et anlæg, som de kunne stå inde for, og som var 100 % driftssikkert, og det må man sige, at det har levet op til, for der har ikke været et eneste nedbrud i de tre år, vi har haft det. Så kan man næppe forlange ret meget mere”, konstaterer Ian tilfreds.

METROAIR I hos Ian Pedersen

METROAIR I overgår forventningerne

I forbindelse med installationen af den nye METROAIR I luft til vand varmepumpe laver Dansk Varme Service en række beregninger, som skal give et billede det forventede strømforbrug fremover. Beregninger viser, at varmepumpen står til at skulle bruge 12.000 kWh pr. år for at levere varme og varmt vand til Ian Pedersen og hans familie.

Det tal viser sig dog hurtigt at være for højt sat, for METROAIR I varmepumpens ydeevne overgår alle forventninger og ender på bare 9.000 kWh pr. år. Den reelle besparelse på varmepumpen sammenlignet med den tidligere løsning med olie- og fastbrændselsfyr ender derfor med at være på 18.000 kroner. Et beløb som betyder, at tilbagebetalingstiden for varmepumpen + installation ender med at falde til otte år – og dermed to år færre, end Ian og familien havde forventet.

”Der er råd til lidt ekstra hygge nu, og så er det bare sjovere at bruge pengene på noget andet end opvarmning”, fortæller Ian, som supplerer med, at der er kommet mere af en anden ressource: nemlig tid.

”Vores hverdag er blevet meget nemmere. Vi skal overhovedet ikke tænke på opvarmning, og jeg kan styre det hele fra telefonen, hvilket er rart, for så kan man se, om anlægget kører, hvis man er ude at rejse. Og så kan man altid kontakte en nabo, hvis man lige pludselig får en fejlmeddelelse. Det har vi så dog aldrig været ude for”, konstaterer en tilfreds og smilende Ian.

Fakta om familien Pedersens varmesystem

Tidligere varmeforbrug: 1800 l. olie, 30 m3 brænde

ca. 28.000, - pr. år

Forbrug med METROAIR I luft til vand varmepumpe: 9.049 kWh pr. år

ca. 10.000, - pr. år

Årlig besparelse:

ca. 18.000,- pr. år

Pris for varmepumpe + installation (inkl. bortskaffelse af oliefyr og tilpasning af rør)

ca. 150.000,-

Tilbagebetalingstid:

ca. 8 år