Ny varmeløsning i Hammel Golfklub er ren hole-in-one

I Hammel Golfklub lidt uden for Århus måtte både medlemmer og ansatte i lang tid døje med et oliefyr, som var både dyrt, besværligt og langt fra miljøvenligt - mildt sagt. Med installationen af to METROAIR I luft til vand varmepumper er den tid slut nu.

Ude foran det flotte, grønne anlæg strækker banerne sig, så langt øjet rækker. En lille gruppe af dedikerede golfspillere har vovet pelsen på denne november-formiddag og kigger spændt efter boldene efterhånden som de forsvinder i den råkolde tåge. Måske fordi de kan se solen langsomt bryde tågen ned i horisonten og varmen langsomt komme snigende – akkurat som den også kom snigende, da de nye METROAIR I luft til vand varmepumper erstattede klubbens oliefyr i løbet af sommeren 2020.

”Grundlaget for, at vi har skiftet, er, at Favrskov Kommune, som vi ligger i, etablerede en ordning, hvor vi kunne få tilskud til at skifte ud”, fortæller Kim Bjerregaard, som er formand i Hammel Golfklub.

Hør Kim Bjerregaard - formand i Hammel Golfklub - fortælle om klubbens nye varmeløsning.

”I forbindelse med det fik vi lavet en undersøgelse, som viste, at vi kunne spare mellem 20 og 25 % af vores varmeomkostninger på årsbasis. Det betyder, at hele investeringen er tjent hjem på maksimalt fem år, hvis ellers de tal holder”, konstaterer Kim.

Varmepumper er gode for andet end blot økonomien

Vi går en tur ind i det rum, hvor oliefyret plejede at stå. Her er en masse rør pakket rigtig godt ind og en stor varmtvandsbeholder indtager midten af rummet. Der er varmt, men ikke ubehageligt varmt – som der var før.

”Tidligere var der meget varmt og ubehageligt. Nu har vi fået isoleret alle rørene, så vi nu har et lokale, hvor der er en behagelig temperatur, og samtidig sparer vi en hel del på varmen ved, at rørene nu er isolerede”, forklarer Kim, som uddyber, at besparelser på varmeregningen langt fra er den eneste fordele ved varmepumperne.

”Vi slipper jo for at få skorstensfejeren på besøg og så er det blevet væsentligt nemmere at gøre rent. Det er i det hele taget et væsentligt mere anvendeligt lokale, efter at vi er kommet af med oliefyret”, fortæller Kim, som i dagens anledning har lånt et golfsæt i klubben, så vi lige kan gå et hul eller to på det flotte anlæg, hvor tågen nu er lettet.

METROAIR I varmepumper I Hammel Golfklub

Nu er hele golfklubben blevet grøn

Undervejs fortæller Kim, at ledelsen i golfklubben i sin tid kontaktede Dansk Varme Service, som derefter valgte METROAIR I varmepumper fra METRO THERM. En beslutning, som Kim Bjerregaard indtil nu har været godt tilfreds med.

”De ganske få udfordringer, der var i indkøringsperioden, omkring noget med det varme vand, de blev løst inden for en til to dage”, fortæller Kim.

Siden da har luft-vand varmepumperne leveret stabilt varmt vand til golfspillernes omklædning og klubhusets køkken samt ikke mindst varmen om vinteren, når der er behov for det. Og selv om det naturligvis kræver en vis mængde planlægning og arbejde at få afskibet et stort, tung og beskidt oliefyr, så mener Kim Bjerregaard, at ulempen på sigt vil give god mening.

”Oliefyr sviner jo, og der er vedligehold, og på et eller andet tidspunkt skal de skiftes ud. Det er dyrt, og det er absolut ikke tidssvarende, og prisen på olie bliver jo dyrere og dyrere, hvorimod overgangen til en grøn løsning, som baserer sig på el, til enhver tid vil være mere fremtidssikret”, konstaterer han, og fortsætter med at forklare, at det naturligvis også betyder noget, at klimaet vinder på det.

”En af grundene til, at vi ønskede at skifte, var selvfølgelig, at vi gerne ville have en mere miljøvenlig løsning end et gammeldags sort oliefyr. Og når vi så samtidig kan komme til at spare nogle penge på det, så er det jo en win-win-situation”, slutter Kim.

Greenen i Hammel Golfklub

Fakta om Hammel Golfklub

  • Antal medlemmer: cirka 1.000
  • Klubhusareal: 350-400 m2
  • Varmeform: gulvvarme i gangarealer og den ene del af cafeen, radiatorer i mødelokaler og anden del af cafeen
  • Varmeinstallation: to styks METROAIR I16 luft til vand varmepumper samt S40 METROAIR-styring og 300/400 liter METROAQUA.