Smågrise får varmen med METROAIR I20

I Jordrup ved Kolding har svineavler Carsten Keseler udskiftet sit gamle træpillefyr med tre styk super moderne METROAIR I20 luft-vand varmepumper. Nu får de små nyfødte grise en stabil og jævn varme, som sikrer dem en god start på livet i stalden.

Som at skyde gråspurve med kanoner. Sådan er der måske nogen, der tænker, når man siger ”grisestald med gulvvarme”. Men det er kun, indtil man hører svineavler Carsten Keseler fortæller, hvor vigtigt det er for de nyfødte smågrise at have en stabil og jævn varme, der hvor de opholder sig umiddelbart efter at være kommet til verden: ”Gulvvarmen er helt essentiel herinde, og den skal være jævn”, fortæller Carsten og fortsætter: ”Hvis ikke de her små grise har den rigtige temperatur, begynder de at klumpe sig sammen eller samle sig omkring soen. Så har hun mere tendens til at lægge sig på dem og mase dem med sin vægt”, konstaterer han og fortæller endvidere, at de små grise – som stadig knapt har åbnet øjnene - også ville have meget større tendens til at få diarré og udvikle sygdomme.

Se smågrisene få varmen og hør mere om varmepumpeløsningen i denne film.

På Carstens gård er der mange grise. Rigtig mange grise. Hvert år eksporterer han tusindvis af 30 kilos grise til Europa, så der er altså tale om en rigtig stor forretning, som er dybt afhængig af et varmesystem, der bare fungerer.

Tre varmepumper sørger for jævn og stabil varme

Vi møder Carsten og installatør Helge Guldbjerg Andersen fra Guldbjerg Andersen VVS foran staldbygningerne, hvor tre METROAIR I20 luft-vand varmepumper er sat op. De står som de tre musketerer og sørger for jævn varme – selv i ustabile tider.

”Vi skal have en stabilitet i varmeforsyningen, og det vil sige, at er der en, der skal have lavet service for eksempel, så er der altid to andre, der kan køre”, forklarer Helge. ”Under afrimning af en af varmepumperne er de andre der også til at køre videre imens, så derfor er det en god løsning med tre varmepumper herude”, konstaterer han.

Hvis du spørger Helge, er der ikke en finger at sætte på kvaliteten. ”Jamen, det er jo toppen af poppen, havde jeg nær sagt. Det er jo en A+++ varmepumpe, og det er gedigen kvalitet. Der er en god økonomi på kompressoren, og holdbarheden er også god, så jeg har kun godt at sige om dem.”

Carsten Keseler ved sin varmepumpe

Mere kontrol over varmesystemet

De tre varmepumper sørger – ud over gulvvarmen i stalden – også for rumvarme og varmt brugsvand til stuehuset på Carstens gård. De er suppleret op med en kæmpe bufferbeholder og en S40-styring, som har en lettilgængelig brugerflade, der tillader, at Carsten selv kan gå ind og foretage justeringer i løbet af året.

Og det med selv at have kontrollen var noget, som Carsten i den grad savnede, da han stadig boksede og baksede med det gamle og beskidte træpillefyr tilbage før 19. august 2021, hvor varmepumperne erstattede det.

Bedre for helbredet, pengepungen og miljøet

Vi står nu i fyrrummet, hvor der kun er huller og afbrudte rør tilbage. De vidner om en tung og bøvlet installation, som – nu hvor den er væk – har givet plads til nyt liv i form af kattene, som er flyttet ind i stedet. De ser fornøjede ud, og det gør Carsten også, når han fortæller, hvordan hans helbred har forbedret sig, nu hvor fyret er væk.

”Når man skulle rengøre sådan et fyr, er der meget fint støv i luften. Det har været en god ting at få det faset ud, også for mit helbred”, forklarer Carsten, som også kan glæde sig over mere mental sundhed, når han er væk fra gården.

”Problemstillingen med det var, at det krævede noget mandskab at holde kørende. Man skulle huske at få fyldt piller på og huske at få det renset. Det var en konstant kilde til fejl og meget stressende, når jeg var væk fra gården”, fortæller Carsten, som tilmed kan glæde sig over en kontant besparelse på 25-30.000 kroner om året – hvis de foreløbige prognoser holder stik.

”Det er jo en kontant besparelse, der er til at føle på”, som Helge så korrekt må konstatere, da vi står i det nye ”fyrrum” med styring og bufferbeholder. Det er Carsten enig i:

”Jeg sparer jo timer, og jeg sparer kroner og ører, og jeg har en mere stabil varmekilde, og så kan jeg godt lide, at de her varmepumper, de tænder kun, når der er behov. Så der er ikke noget spild”, fortæller Carsten og tilføjer det element, som måske nok er det allerbedste for en erhvervsmand, som har tusind andre ting at se til: at man ikke skal bruge tid og kræfter på bøvl.

”Varmepumperne blev sat op 19. august 2021, og de har kørt fuldstændig upåklageligt, siden de blev sat op. Der har ikke været noget nedbrud eller stop af nogen art. De har bare kørt, og der er ikke rigtigt noget at pille ved eller holde øje med, for de passer jo bare sig selv”, slutter han.