Store energi­besparelser med en luft til vand varmepumpe

Michael Hansen og hans familie fik i september 2017 installeret en METROAIR I8 luft-vand varmepumpe, og det har vist sig at være en særdeles god investering med store energibesparelser.

”Når vi har gæster, spørger vi, om de har lagt mærke til den. Det har de aldrig, og jeg havde også selv tænkt; ”hold da kæft, nu letter den, men den siger stort set ingenting, når den starter”, fortæller Michael Hansen, mens han peger på udedelen af familiens nye medlem – en METROAIR I8 varmepumpe fra METRO THERM - som familien har fået reduceret prisen på ad flere omgange.

”Det er jo ikke som at købe et par nye sko. Man bruger selvfølgelig en del tid på det, men det er det værd”, fortsætter han og refererer ikke mindst til familiens energibesparelser, som om bare 5,5 år vil få et varmt ryk i den rigtige retning. Længere vil der nemlig ikke gå, før varmepumpen har tjent sig selv hjem igen.

”Vi har jo valgt at finansiere det her på en lidt speciel måde, i og med at vi refinansierede et af vores lån i huset, så det blev med afdragsfrihed fremover. De penge, som vi sparer på afdragene, går til at betale varmepumpen af. Så på den måde koster det os faktisk ingenting at have fået den”, fortæller en begejstret Michael og begynder lige så stille at komme ind til sagens kerne – økonomien.

Energibesparelserne blev større end forventet

Selv om familiens hus er relativt nyt (det er fra 2004), var det oprindeligt bygget med oliefyr, da fjernvarme og naturgas ikke er en mulighed i Laven, Silkeborg, hvor huset ligger. Med tiden begyndte oliefyret dog at drille, og især om vinteren havde det tendens til at gå ud til stor gene for Michael og hans familie. Michael opsøger derfor en ejendomsmægler i byen for at få svar på, om huset ville stige i værdi med en anden varmeløsning som fx luft-vand. Svaret var et klart ”måske, men liggetiden vil under alle omstændigheder blive forkortet”, hvilket Michael naturligvis var glad for at høre. Han og konen gik derfor i gang med at indhente priser på luft-vand varmepumper.

Michael foran sin luft til vand varmepumpe - METROAIR I

Michael Hansen og familiens hund foran den nye METROAIR I8-varmepumpe, som har sparet familiens tusindvis af kroner - og endda mere end forventet.

”Vi fandt hurtigt ud af, at METRO THERM var garanter for kvalitet, og derfra var det bare at finde ud af, hvilken størrelse varmepumpe, vi havde brug for.”

Familien lander på en METROAIR I8 luft-vand varmepumpe og ender med at vælge Dansk Varme Service som leverandør. Dansk Varme Service estimerer, at familiens varmeforbrug med den nye varmepumpe vil være 4.100 – 4.400 kWh pr. år eller ca. 10.000 kroner – en markant energibesparelse i forhold til de knap 20.000 kroner pr. år, som familien brugte på olie og reparationer på oliefyret med det som varmekilde.

Allerede kort efter, at Dansk Varme Service i september 2017 har installeret varmepumpen, går Michael i gang med at føre logbog.

”Vi er ikke været nærige med varmen. Der er to voksne drenge, og vi er en sporty familie og går nogle gange i bad flere gange om dagen, så vi har et relativt stort forbrug af varme og varmt vand, men jeg holder meget øje med forbruget og har lavet sådan et her skema”, fortæller Michael og viser et hjemmelavet A4-ark frem med en lang række datoer og kWh påskrevet.

”Og her i september 2018 lavede jeg den første årsopgørelse, og den landede på 3.700 kWh (cirka 8.000 kroner), så energibesparelsen har altså været større, end vi regnede med.”

Tilskuddet smitter af

Som ejer af en varmepumpe er det muligt at få økonomisk tilskud til sin varmeregning på det forbrug, som ligger over 4.000 kWh pr. år. Og i familien Hansens tilfælde smittede tilskuddet af på andet end bare varmen og det varme vand, da deres strømforbrug til almindelig husholdning ligger over de 4.000 kWh pr. år.

”Vi har kunnet sænke vores budgetkonto og vi har hævet vores rejsekonto med tilsvarende beløb, og det kan godt være at vi skal rejse lidt oftere”, smiler Michael og forklarer, at der også kom et rigtig fint nedslag i prisen på varmepumpen i form af tilskud for nedlæggelsen af oliefyret og et fuldt håndværkerfradrag. Et samlet beløb på næsten 20.000 kroner, som skar cirka et år af tilbagebetalingstiden på varmepumpeinstallationen, som endte med at have en pris på ca. 80.000 kroner.
Michael Hansen er begejstret over, at den nye METROAIR-varmepumpe har haft så stor positiv indvirkning på familiens energibesparelse.

”Driftsomkostninger betyder bare noget i dag, så jeg synes, at vi står med en rigtig attraktiv vare, nu hvor huset er blevet opdateret med den her varmepumpe”, slutter Michael.

Læs mere om vores luft til vand varmepumper her.