Energikrise satte fart på produktudviklingen

I 60’erne er der fuld knald på dansk økonomi. Danskerne flytter i parcelhus og bruger penge som aldrig før – og det kan mærkes hos virksomheder som METRO THERM. Men i 1972 rammer den første oliekrise verden, og forbrugsfesten stopper brat. Prisen på olie bliver firedoblet fra den ene dag til den anden, og det rammer Danmark særdeles hårdt, eftersom 90 % af det danske energiforbrug er drevet af olie, og hele 60 % af danskerne har oliefyr i deres boliger.

Alle – borgere, myndigheder og virksomheder – står nu med håret i postkassen. Der er nemlig ikke udviklet nogle bredt tilgængelige alternativer til olie og tiden er derfor præget af enorm usikkerhed. Men det var også en tid med mange ideer, eksperimenter og plads til kreativ tænkning, hvilket for alvor sætter gang i produktudviklingen hos METRO THERM.

METRO introducerer energispareprogram og udvider beholdersortimentet

For at tackle de udfordringer, som krisen medfører, starter METRO THERM det såkaldte ”energispareprogram”. Energispareprogrammet indeholder et bredt udvalg af produkter og kombinationsløsninger, som bliver udviklet og optimeret til at minimere både olie- og energiforbrug.

Elvandvarmere er et af de første – og største – fokuspunkter for METRO THERM i denne periode. De bliver markedsført heftigt som et godt og billigt alternativ til opvarmning af brugsvand i stedet for oliefyret, og der bliver arbejdet hårdt på at optimere de eksisterende modeller og udvikle nye, som kan passe til de omskiftelige tider.

Som følge af krisen bliver der også vedtaget lovgivning om en omfattende varmeplanlægning i Danmark, med særligt fokus på udvidelse af fjernvarmenettet. Derfor begynder METRO THERM naturligvis også at udvikle beholdere specifikt til fjernvarme.

Combibeholderen ser også dagens lys i denne periode, og den bliver hurtigt meget populær – og er det stadig i dag. Det smarte ved den er nemlig, at den fungerer som en 2-i-1-løsning, hvor vandet kan opvarmes af enten central- eller fjernvarme eller med el via et indbygget elvarmelegeme. Det gør, at man fx om sommeren kan slukke for oliefyret og opvarme vandet med el i stedet.

Varmepumper og kombinationsløsninger

De første varmepumper kommer også på tegnebrættet og produktionsbåndet i kølvandet på energikrisen. Som den første producent i verden begynder METRO THERM i 1974 at serieproducere varmepumper til brugsvand, som skal gøre forbrugeren fuldstændigt uafhængig af olie til opvarmning af vand. I en periode forsøgte man sig også med varmepumper til boligopvarmning, men de blev kun for alvor et hit i Tyskland.

Der bliver også eksperimenteret med et hav af kombinationsløsninger med bl.a. forskellige beholdertyper og varmepumper, som det kan ses i udklippet fra produktkataloget til højre. Det er både en måde at optimere eksisterende installationer på og et udtryk for, at de vises sten med hensyn til et alternativ til olie endnu ikke er blevet fundet.

Energikriserne lægger fundamentet for nutidens produkter

Verden bliver ramt af to yderligere energikriser i både 1978 og 1990, men lige så stille er det danske energimarked ved at finde sine ben igen. De to næste kriser rammer derfor Danmark mindre hårdt. Den første energikrise har haft sat så meget gang i produktudviklingen hos METRO THERM, at man er forberedt på at tackle de kommende kriser – og faktisk også på forkant med udviklingen. Mange af de produkter, som METRO THERM udvikler i denne periode, eksisterer faktisk også i dag – dog i nogle mere teknologisk avancerede udgaver. Så man kan vel konkludere, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Energispareprogram

En brochure om energispareprogrammet og de vigtigste produkter, det indeholdt.

KombinationsløsningerZoom image

8 eksempler på kombinationsløsninger.

Læs flere gode historier