En guide til dig, der vil være grønnere

En varmepumpe er en både energieffektiv og fremtidsparat løsning til dig, der vil have en ny varmeløsning. Varmepumper trækker varme ud fra luften eller jorden og bruger den til at lave varme og varmt vand til din bolig. Den bruger med andre ord ressourcer, som aldrig slipper op, og er derfor et godt bud på, hvordan vi kan sikre en sund og stabil jordklode at leve på.

Varmepumper fra METRO THERM kan generere mellem 4-8 gange så meget energi, som de bruger og er kendte for deres høje kvalitet, som sikrer en stabil drift. Samtidig er de designet specifikt til det kølige klima i Norden og er i stand til at producere varme i udetemperaturer helt ned til -20-25 °C.

Mange gode grunde til at skifte til en varmepumpe

Der er mange gode grunde til at vælge en varmepumpe. Det er naturligvis særligt relevant, hvis du er ved at bygge nyt eller skal renovere din bolig, men faktisk kan det sagtens være, at det bare giver rigtig god mening rent økonomisk at skifte din nuværende varmekilde ud med en varmepumpe – også selv om du ikke oplever problemer i hverdagen.

Her er nogle af de mest almindelige grunde til at skifte til varmepumpe:

 • Du har en ældre/dyrere opvarmningsform som naturgas, oliefyr eller elvarme
 • Du er træt af bøvl med påfyldning af olie eller træpiller
 • Du vil reducere din varmeregning
 • Du vil gøre noget godt for miljøet
 • Du vil gøre din bolig mere værd og nemmere at sælge
I skemaet kan du se, hvor meget energi til opvarmning og varmt brugsvand du kan forvente at bruge fordelt på varmetype - afhængig af, hvilken type hus du bor i:


Typisk hus

Energirenoveret hus**

Nyt hus

Fjernvarme

18,1 MWh

12 MWh

5,2 MWh

Naturgas

1.650 m3

1.10 m3

500 m3

Olie*

2.000 liter

1.200 liter

Elvarme

18.100 kWh

12.000 kWh

Varmepumpe

5.800 kWh

3.600 kWh

1.500 kWh

Skov med tynde træer og højt græs
Se hvordan beskytter du miljøet med en varmepumpe fra METRO THERM.

Tabel 1

Typisk hus: Hus på 140 m2 med gennemsnitligt energiforbrug
Energirenoveret hus: Hus på 140 m2, hvis energiforbrug svarer til energimærke B/Renoveringsklasse 2 i BR18
Nyt hus: Hus på 140 m2, som overholder BR18

* Hvis du energirenoverer, bør du overveje at erstatte elvarme eller olie med en anden opvarmningsform. Af samme grund er der ingen tal under "Nyt hus", da man ikke vil opføre et nyt hus med disse opvarmningsformer. Det er ikke længere tilladt at etablere oliefyr i nye boliger.

**Renoveringsklasse 2

Kilde: sparenergi.dk

Gennemsnitlige energipriser anvendt til beregningerne:

Bemærk, at priserne er vejledende, og grundet den ustabile situation på energimarkedet kan de reelle priser ændre sig fra dag til dag.

Fjernvarme

0,75 kr./kWh

Naturgas

11,75 kr./m3

Olie*

14,85 kr./liter

El til opvarmning

2,07 kr./kwH*

*Prisen er for elforbrug ud over 4.000 kWh/år. Man kan få nedsat elafgiften, hvis el er boligens primære opvarmningsform (el-radiatorer eller varmepumpe).

METROAIR I foran gården i Løgstrup
Hør hvor lidt en varmepumpe fra METRO THERM støjer i denne film.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Varmepumper henter varmeenergi direkte fra jorden eller fra luften (både indenfor og udenfor) og tilføjer ekstra varme via en kompressor. Det opvarmede vand eller den opvarmede luft sendes nu via varmepumpens indedel ud i boligen som gulvvarme, radiatorvarme eller varm luft via et ventilationsanlæg.

Der findes overordnet fire typer af varmepumper;

 • Luft til vand varmepumper: kan lave både varmt vand til rumopvarmning og varmt brugsvand til haner og brusere.
 • Jordvarmepumper: kan lave både varmt vand til rumopvarmning og varmt brugsvand til haner og brusere.
 • Luft til luft varmepumper: kan kun lave varm luft til rumopvarmning
 • Brugsvandsvarmepumper: kan kun lave varmt brugsvand til haner og brusere

Hvordan de forskellige typer varmepumper fungerer, kan du få en mere dybdegående i artiklen "Hvordan virker en varmepumpe?".

De forskellige varmepumpetyper, deres funktioner og prisniveau:

Tabel over de fire typer varmepumper

Hvad koster en varmepumpe? (og hvor hurtigt har den tjent sig hjem igen?)

Typisk vil prisen på en luft-vand eller jordvarmepumpe svinge mellem 90.000 og 200.000 kroner, afhængig af, hvilken type varmepumpe, du har valgt – og det afhænger naturligvis af, hvilken størrelse bolig, du har, hvor stort dit behov for varme eller varmt. En brugsvandsvarmepumpe vil typisk koste mellem 18.000-30.000.

Alt afhængig af prisen vil det typisk tage 5-10 år før varmepumpen har tjent sig selv hjem. Når vi siger "tjent sig hjem" mener vi, at du er nået til et punkt, hvor det, du har sparet, udligner det, du har investeret i varmepumpen. Herefter er det ren besparelse – grønne, samvittighedsfulde kroner lige ned i lommen!

Her har vi listet nogle eksempler på faktorer, som vil afgøre, hvor hurtigt din varmepumpe har tjent sig hjem:

Ian Pedersen foran hus med METROAIR I
Hør Ian Pedersen fra Løgstrup fortælle om beslutningen om at skifte til en varmepumpe - og hvad det har givet af gevinster.
 • Boligens isoleringsgrad (jo bedre isoleret, jo større besparelse på varmepumpen og dermed kortere tilbagebetalingstid)
 • Prisen på olie eller naturgas i dit område (jo højere pris, jo lavere tilbagebetalingstid på varmepumpen, der jo kører på strøm)
 • Størrelsen på dine afdrag (jo større afdrag, jo kortere tilbagebetalingstid). Ofte kan det give god mening af sætte afdraget, så det matcher besparelsen på varmeregningen pr. måned. På den måde vil du rent økonomisk slet ikke mærke, at du har skiftet varmekilde.

Hvor meget kan du spare med en varmepumpe?

For de fleste er der store besparelser at hente ved at skifte til en luft-vand varmepumpe. Præcis HVOR store besparelser er dog afhængigt af flere ting, herunder dit nuværende forbrug og opvarmningsform, om du har radiatorer eller gulvvarme, din boligs størrelse og alder og antallet af personer i husstanden. Prøv vores beregner og få et overslag over, hvor meget du kan spare.

Eksempel på besparelser ved skift fra oliefyr til varmepumpe i villa på 140 m2:

Årlige omkostninger før varmepumpeinstallationen

Energiomkostninger: 25.750 kr.
Serviceomkostninger: 1.500 kr.
Samlede omkostninger: 27.250 kr.

Energiomkostninger

13.924 kr.

Serviceomkostninger

1.995 kr.

Samlede omkostninger

15.919 kr.

Årlige omkostninger efter varmepumpeinstallationen

Energiomkostninger: 7.448 kr.
Serviceomkostninger: 1.995 kr.
Samlede omkostninger: 9.443 kr.

Besparelser første år


Besparelser – energi: 18.302 kr.
Ekstraudgift til service: 495 kr.
Samlede besparelser: 17.807 kr.

Eksempel på besparelser ved skift fra oliefyr til varmepumpe i skole på 1100 m2:

Årlige omkostninger før varmepumpeinstallationen

Energiomkostninger: 386.100 kr.
Serviceomkostninger: 1.500 kr.
Samlede omkostninger: 387.600 kr.

Energiomkostninger

13.924 kr.

Serviceomkostninger

1.995 kr.

Samlede omkostninger

15.919 kr.

Årlige omkostninger efter varmepumpeinstallationen

Energiomkostninger: 124.672 kr.
Serviceomkostninger: 1.995 kr.
Samlede omkostninger: 126.667 kr.

Besparelser første år


Besparelser – energi: 261.428 kr.
Ekstraudgift til service: 495 kr.
Samlede besparelser: 260.933 kr.

Hvad betyder en varmepumpe for din boligs værdi?

En varmepumpeinstallation gør din bolig fremtidsparat til de strenge krav i de kommende bygningsreglementer. Det betyder, at det vil være væsentligt nemmere for dig at opnå et forbedret energimærke, hvis du efterfølgende ansøger om at få udfærdiget en ny energimærkerapport. Det er ikke usædvanligt at se spring på helt op til to eller tre energimærker (fx fra G til D eller E til C) ved udskiftning af ældre opvarmningsformer som for eksempel gas- og oliefyr eller elvarme.

Et forbedret energimærke kan have betydning for din boligs værdi og mulighederne for at få solgt den, når den dag kommer. Klimavenlige boliger er i meget højere kurs end boliger, som ikke er tidsvarende, så det burde alt andet lige være nemmere at få solgt boligen til en højere pris, når først du har sat en varmepumpe i den.

Dennis Jeppesen foran METROAIR varmepumpe
Se filmen om Dennis, som skiftede fra fjernvarme til varmepumpe og sparer mange penge hvert år.

Kan jeg få tilskud til en varmepumpe?

Varmepumper er af mange blevet udpeget som et vigtigt led i den grønne omstilling, og den nyeste tilskudsordning til energirenoveringer - Varmepumpepuljen - har netop udskiftning af ældre opvarmningsformer med varmepumper som hovedfokus.

Varmepumpepuljen åbner for nye ansøgninger den 12. september 2023. Ordningen løber dog frem til 2026, og der tilføres nye midler hvert år. Så hvis dit renoveringsprojekt ikke skal igangsættes lige nu og her, kan du roligt vente med at søge til næste år – eller året efter. For at være berettiget til tilskuddet skal du benytte dig af en VE-godkendt installatør.

Læs alt om Varmepumpepuljen her - hvordan du søger, hvad du kan søge tilskud til, og hvor meget du kan få

Skrotordning

Man kan ved skrotning af oliefyr enten søge om tilskud til installation af varmepumpe gennem bygningspuljen, eller man kan installere en varmepumpe på en abonnementsordning, som udbyderen af ordningen herefter søger tilskud til.

Billigere elafgift

Den reducerede elafgift får betydning for alle danskere løbende frem mod år 2030. Der er dog mulighed for, at du kan få reduceret din elafgift udover de planlagte reduceringer i reformpakken. Det gælder blandt andet, hvis din bolig opvarmes med elvarme, jordvarme eller med en varmepumpe som primære varmekilde. Her kan du søge om refusion for den del af dit elforbrug, der overstiger 4.000 kWh pr. år. Du skal selv registrere i BBR og hos dit el-selskab, at dit hus er opvarmet med el/varmepumpe, for at få tilskuddet til din elregning.

Udregning af besparelse

Sammenlign, udregn og beslut

Internettet bugner med gode sider, hvor du kan få hjælp til dine overvejelser på varmepumpeområdet. Vil du have en objektiv vurdering, som er fri for markedsføring og kommercielle interesser, kan vi anbefale dig at besøge Energistyrelsens tema om varmepumper, hvor du især kan få glæde af deres sammenligningsdatabaser som fx Varmepumpelisten.

Vil du videre med en konkret pris på en METRO THERM varmepumpe inklusiv installation, kan du indhente et uforpligtende tilbud, så kontakter vi dig efterfølgende for personlig rådgivning.