Fra pillefyr til fjernvarme i Fjerritslev

Med en regulær eksplosion på priserne for træpiller er det for mange blevet alt for dyrt at opvarme sin bolig med et pillefyr. Derfor leder mange nu målrettet efter nye energiløsninger, der kan erstatte de dyre træpiller.

Det gælder blandt andet ejeren af en gammel chenillefabrik i Fjerritslev i det nordlige Jylland. Han har nemlig – i stedet for sit 40 kW pillefyr – valgt at få installeret en METRO VXT 55 fjernvarmeunit, der skal opvarme de 700 m2, der i dag rummer både private lejeboliger og en tøjbutik.

Hans Bak Koldsgaard fra Agesen & Koldsgaard VVS har installeret fjernvarmeunitten, og inviterer os i denne video med ud til ejendommen. Her forklarer han, hvordan netop VXT 55’eren er en ideel løsning i denne situation, da den både sparer kunden for en masse penge samtidig med, at der – modsat pillefyret – ikke skal spekuleres på drift og vedligeholdelse. Det eneste kunden faktisk skal tænke på, er at skrue på termostaten på sin radiator.

Se filmen fra Fjerritslev, hvor Hans Bak Koldgaard viser den nye fjernvarmeinstallation.

Fjernvarme giver mere plads

Udover at kunden nu slipper for en masse drift og vedligeholdelse, har han med konverteringen fra pillefyr til fjernvarmeunit også fået en del mere plads. I det store kælderrum, hvor der førhen stod et beskidt, kæmpestort pillefyr, er der nu kommet masser af plads til opbevaring. Det tilstødende lokale var førhen opbevarings- og påfyldningsrum for træpillerne, hvorfra der gik trækrør videre til fyret. Også dette rum kan nu benyttes til andre formål. Og så har introduktionen af fjernvarme gjort, at man har kunne fjerne den 300 liters varmtvandsbeholder, der førhen fyldte ejendommens teknikrum. Nu hænger kun den kompakte VXT 55 og en lille brugsvandveksler, som tilsammen sørger for både rumvarme og brugsvand.

VXT-serien kan håndtere mange kvadratmeter

VXT 55’eren hos kunden formår at varme en større bygning på intet mindre end 700 m2 op. Og hvis man spørger vores fjernvarmesalgschef, Jan Lytken, så er VXT-serien også ubetinget den bedste løsning til større bygninger, hvor man ønsker et indirekte varmealæg.
VXT-serien er en perfekt løsning til større bygninger, da den med en standard størrelse fra 55 til 420 kW kan dække alt fra bygninger af middel størrelse, som denne ejendom, og helt op til større industribygninger. VXT-unitten kan desuden specialbygges efter kundens behov, så man får præcis den varmeløsning, der passer til ens bolig og boligstørrelse”.

Særligt velegnet til større bygninger

Serien af VXT-units er især egnet til større bygninger, hvor man fx tidligere har haft centralvarmeanlæg med varmepumpe eller pillefyr. Det er der flere årsager til:

VXT’en har indbygget ECL 210 eller ECL 310-styring til vejrkompensering

Dermed overholdes den dansk standard for varme- og køleanlæg i bygninger. Det betyder, at anlægget har et dokumenteret teknisk kvalitetsniveau, der gør ”at det ønskede termiske indeklima kan opretholdes med mindst muligt energiforbrug” (DS 469).

VXT’en har en bedre driftsøkonomi

Med dens indbyggede moderne pumper og ventiler hjælper din VXT til at boligen og varmeanlægget får en bedre driftsøkonomi – og dermed en lavere varmeregning.

VXT type 1

VXT’en fylder mindre

Med sin kompakte størrelse, fylder din VXT betydeligt mindre, end hvis man selv havde bygget anlægget op, som man tidligere har gjort. Det frigør også plads, som pille- eller oliefyret før optog.

VXT’en har et lavere drifttryk, hvilket kan modvirke brud og utætheder

VXT’en er et indirekte fjernvarmeanlæg. Et indirekte anlæg er som regel det bedste valg, når man konverter fra centralvarmeanlæg som fx. varmepumpe, pillefyr eller oliefyr, da driftstrykket vil være en del lavere. Og med et lavere drifttryk, er risikoen for brud og utætheder på din installation også en del lavere. Selv hvis der skulle opstå brud eller utætheder, er det med et indirekte, lukket system nemlig begrænset, hvor meget vand, der kan sive ud i boligen og inventaret, hvorfor større vandskader undgås. Det er især en fordel, hvis du skal opvarme større bygninger, hvor det kan være svært at holde opsyn med alle tilslutninger.