Landsbyen, som fik varmen

I den lille landsby Egebjerg i Nordvestsjælland er halvdelen af byen gået væk fra deres tidligere opvarmningsform og over til fjernvarmeunits fra METRO THERM. Et spritnyt nærvarmeanlæg er blevet bygget, og på sigt har de fleste i landsbyen mulighed for at gå med på det nye og langt mere vedvarende varmenet.

Det er en usædvanlig varm sommerdag. Termometeret siger næsten 30 grader, selv om klokken kun er ni om morgenen. Morten og Peder fra Egebjerg Nærvarme er endnu ikke dukket op, men pludselig dukker en cyklende mand med stråhat op i det fjerne. Han kører som om han har al den tid i verden, han skal bruge, ruller ind på pladsen foran Egebjergs nye nærvarmeanlæg, stiller cyklen og hilser med et varmt smil.

Se filmen om Egebjergs nye nærvarmeanlæg.

Det er Morten Hylleberg, formanden for bestyrelsen, og kort tid efter ankommer kasseren Peder Villemoes - ligeledes på cykel. Vi træder indenfor i det spritnye nærvarmeanlæg, og temperaturen stiger lige et par grader mere. Det er varmt med varme på toppen, skulle jeg hilse og sige.

”Inden vi byggede Egebjerg Nærvarme havde beboerne i Egebjerg deres eget varmesystem. Mange havde oliefyr, mens andre havde varmepumpe, pillefyr, elvarme eller bare en almindelig brændeovn. Af dem med varmepumper var der en del, som havde problemer med varmeomkostningerne pga. dårligt isolerede bygninger, så vi fik faktisk også flere af dem med på den her nye og vedvarende varmeløsning”, fortæller Morten begejstret.

Vi står midt i en kaskade af orange og gule opbevaringstanke, som altså indeholder det varme vand, der primært varmes op ved forbrænding af flis fra lokale skove, og som altså nu bliver sendt ud til byens borgere via de cirka to km. rør, som er blevet lagt igennem byen.

”Vi ser allerhelst, at vores brændsel kommer fra lokale ressourcer. Hvis vi fx brugte træpiller, ville de typisk komme fra Sverige eller længere væk, og så kniber det med at kalde det for vedvarende energi”, konkluderer Morten.

Fra olieby til nærvarmeby

Pt. er cirka halvdelen af byens husstande – 72 for at være helt nøjagtig – med i det nye projekt, og der kommer løbende nye til. I de store ”husstande” som skolen, plejehjemmet, forsamlingshuset mm. er der installeret store METRO VXT-fjernvarmeunits, mens det i de private boliger primært er METRO System 6 fjernvarmeunit, som leverer varmen og det varme vand. Hele projektet er finansieret via den nye andelsforening, som hver deltagende beboer er blevet en del af ved at indskyde et beløb på 1.250 kroner og et fælles lån, som der afdrages på via varmeregningen.

”Normalt, når almindelige borgere omlægger til vedvarende energi, skal de typisk lægge 50-100.000 kroner for at komme i gang med deres nye varmesystem. På den her måde kan alle borgere komme med for et lille beløb og stadig spare lidt i forhold til prisen på olie. Samtidig slipper de for alt besværet ved et oliefyr”, fortæller Morten og uddyber, hvordan METRO THERM kom på banen.
”Vi havde i samarbejde med vores rådgiver indhentet tilbud fra 2-3 leverandører, og METRO THERM kunne levere det bedste produkt til den bedste pris”, siger Morten, og Peder fortsætter:

”Alting er blevet leveret til tiden, og METRO THERM har været meget behjælpelige. Det der med at have en hotline, det er meget vigtigt, og det har jeg haft. Så jeg kan ikke sige andet, end det har været et rigtig fint samarbejde.”

Vi er få måneder fra nærvarmeanlæggets 1-års fødselsdag og begejstringen hos Morten og Peder er da også svær at tage fejl af, når de går rundt på matriklen og tjekker indstillinger, menuer, målere og processer. Da interviewet er i kassen, lukker vi døren og de to herrer monterer sig selv på deres tohjulede og beder undertegnede om at følge med. Jeg sætter mig ind i bilen og kører trofast bag de to cyklende herrer, men jeg når nærmest ikke at bruge en eneste dråbe motorolie, for vi kører kun cirka 100 meter, inden vi er ved næste destination. Alt er åbenbart lige rundt om hjørnet her i Egebjerg.

Morten og Peder ved nærvarmeanlæg i Egebjerg

Gode råd til at starte et nærvarmeanlæg

Morten og Peder har gjort sig en masse erfaringer undervejs i arbejdet med at etablere Egebjergs nye nærvarmeanlæg. Her er deres bedste råd til andre, der overvejer at gøre det samme:

  • Søg erfaring hos andre, der har gennemført eller forsøgt at gennemføre et lignende projekt og hos erfarne fjernvarmefolk
  • Involver relevante parter fra starten - fx kommunen, vidensinstitutioner, erhvervslivet, de kommende forbrugere
  • Sammensæt en bestyrelse/arbejdsgruppe med brede kompetencer, og husk det grå guld. De har nogle gange lidt mere tid og forstand/erfaring
  • Forvent at bruge rigtig mange timer på formidling af ideen og på at skaffe opbakning til overhovedet at komme i gang. Herefter skal der også bruges virkelig mange timer til realisering af projektet. Efterfølgende skal der også bruges en del timer på drift mm.

Kæmpe lettelse

Efter et kort besøg på skolen og et kig på VXT-fjernvarmeunitten, som er installeret her, ringer Morten og Peder rundt til mere eller mindre hver eneste borger i byen for at høre, om de har lyst til at fortælle lidt om deres unit. Her i Egebjerg har man åbenbart alle byens borgere kodet ind på sin telefon. Praktisk.

Efter en del forsøg lykkes det at få fat i Claus Schmidt, som efter mange år med oliefyr i november 2018 fik erstattet det med en System 6 fjernvarmeunit fra METRO THERM.

”Det var en kæmpe lettelse at komme af med det store oliefyr. Det optog jo en hel del kvadratmeter – både i mit bryggers og i min garage, og så var det bare enormt besværligt og dyrt. Der var løbende reparationer, det larmede og så vidste man aldrig rigtig, hvad udgifterne ville være, for olieprisen svinger hele tiden, så nej – jeg savner det bestemt ikke!”, fortæller en glad Claus Schmidt, som nu er godt i gang med at renovere bryggerset.

Vi siger farvel til Claus og kører op til forsamlingshuset, hvor der er et flot vue ud over byen. Morten og Peder har selv foreslået stedet her som oplagt til et overblik over de mange husstande og deres nye units. Vi knipser et par skud og konstaterer, at der faktisk godt kan være varmt på toppen, og så varmt her bliver det helt sikkert ikke ved med at være hele året, for ude i horisonten lurer den barske, danske vinter.

Men nu, hvor landsbyen har fået nærvarme og nye fjernvarmeunits, skal de nok holde varmen igennem den også.