Innovativ cannabisfabrik får stabil fjernvarme fra METRO THERM

I den tidligere Ansager Møbelfabrik er virksomheden DanCann Pharma i gang med at etablere et innovativt produktionsanlæg, hvor der skal dyrkes cannabis til medicinalindustrien. For at sikre optimale temperaturforhold for de krævende planter, har DanCann valgt en fjernvarmeløsning fra METRO THERM.

I 2018 blev et 4-årigt pilotprojekt om medicinsk cannabis godkendt i Danmark. To unge iværksættere - Jeppe Krog Rasmussen og Martin Mortensen - har siden da arbejdet på at åbne en produktion af netop medicinsk cannabis. Efter investorer og produktionstilladelse er kommet på plads, er DanCann Pharma en realitet. Og i den gamle Ansager Møbelfabrik er konstruktionen af de noget specielle produktionsfaciliteter begyndt.

Innovativ produktionsmetode

Når man først hører det, virker cannabisdyrkning i en gammel møbelfabrik som en ganske besynderlig idé. Men når Jeppe og Martin fra DanCann Pharma forklarer baggrunden, giver det faktisk rigtig god mening. Andre forsøg på produktion af medicinsk cannabis i Danmark er sket i drivhuse, der tidligere har rummet anden planteproduktion, hvor ydre forhold som jordens sammensætning, lys, varme og insekter ret vanskelige at styre.

Indenfor hos DanCann Pharma

De innovative produktionsfaciliteter hos DanCann Pharma er designet til at give de krævende cannabisplanter helt coptimale vilkår.

DanCann Pharma har valgt en anden, innovativ tilgang. I deres nye fabrik bliver der nemlig bygget fire separate, hermetisk lukkede dyrkningsrum, hvor cannabisplanterne skal stå i to etager. Planterne vil ikke stå i jord, men med rødderne hængende frit i en fortættet tåge af vand og næringsstoffer.

Denne lidt specielle dyrkningsproces vil ifølge DanCann betyde større produktionskapacitet og høst, samt et mere konsistent og forsyningssikkert produkt, som ikke bliver påvirket af ydre faktorer.

Klimaforhold skal efterligne naturen

Cannabisplanter er en ret hårdfør plantefamilie, men for at få den rette ensartethed i produktet, hvilket også er et krav til brug i medicinsk sammenhæng, så er det essentielt at have kontrol over klimaforholdene. Derfor er fx varmeforsyningen et kritisk punkt, da temperaturen skal efterligne naturen, og dermed varieres efter en nøje fastlagt plan. Det ældre varmesystem i møbelfabrikken var derfor en kilde til bekymring for DanCann, som besluttede at etablere et eksternt varmesystem, for at have en backup, hvis det eksisterende system skulle svigte. Sker der en fejl på det gamle system, kan man lynhurtigt skifte over til det eksterne og holde temperaturen stabilt på netop det niveau, cannabisplanterne kræver. Det giver både en uafhængighed, fleksibilitet og tryghed i forhold til produktionen og opbevaringen af råvarerne.

Varmesystem på Dancann Pharma

METRO THERM leverer varmen

Anders Hovmand, som er repræsentant for bygherrerådgiveren bag den nye fabrik, gik på jagt på Google efter en mulig leverandør til det nye varmesystem. I toppen af søgeresultaterne lå METRO THERM. Selvom Anders egentlig havde overvejet en af konkurrenternes anlæg, blev hans nysgerrighed alligevel vakt, da han i forvejen kendte til METRO THERM - dog ikke i forbindelse med fjernvarme. Efter at have læst op på METRO THERMs fjernvarmeanlæg fandt han hurtigt ud af, at et VXT-anlæg nok var den løsning, der bedst levede op til deres krav.

Efter en dialog med METRO THERM, valgte DanCann Pharma et VXT 3-anlæg. En større fjernvarmestation som netop VXT fra METRO THERM kan skræddersys til hver enkelt kundes ønsker og behov. DanCanns anlæg har fået ændret temperatursættet, så det kan yde flere kW, og der er blevet tilføjet en større styring. Sammen med DanCanns sofistikerede softwareløsning giver det mulighed for at styre temperaturen med millimeterpræcision, så de sarte planter aldrig kommer til at mangle varme.

VXT-anlægget, som er blevet installeret hos DanCann Pharma, fås i fem forskellige varianter, som dækker forskellige i fx boligejendomme, skoler, industri, idrætshaller samt andre større bygninger. Læs mere om VXT-serien og vores andre fjernvarmeløsninger til større bygninger her.