Topmoderne varmepumpe­løsning til topmoderne hovedkvarter

Valget var allerede for flere år siden faldet på varmepumper, men da de for et års tid siden gik i stykker, kiggede den jyske el- og automationsvirksomhed Kjærgaard A/S i METRO THERMs retning.

Allerede da IT-ansvarlig Lars Peter Ladbye-Hansen byder velkommen hos Kjærgaard, er det tydeligt se, at man er på en topmoderne virksomhed. Han fortæller, at når medarbejderne møder ind, scanner de deres fingeraftryk, hvorefter strøm og lys aktiveres på medarbejderens faste kontorplads, så det passer til den pågældende medarbejder. Ikke bare enormt praktisk, men også energibesparende, hvilket hænger rigtigt godt sammen med den løsning, som Kjærgaard A/S i 2019 valgte på opvarmnings- og kølingssiden.

Da firmaets tre luft til vand-varmepumper begyndte at lække og gå ned i drift, tog ledelsen i Kjærgaard fat i deres leverandør og samarbejdspartner Solar, som anbefalede at skifte til METRO THERM og de moderne METROAIR I varmepumper, som har ligget i top på Energistyrelsens varmepumpeliste de seneste år.

Simon og Lars Peter
  foran Kjaergaards nye METROAIR I fra METRO THERM
Se filmen om Kærgaard og deres nye varmepumpeløsning fra METRO THERM.

”Solar pegede på METRO THERM som den optimale leverandør, og vores samarbejde derfra har været helt okay. Der er nogle begreber, man skal sætte sig ind i, som METRO THERM har fået sat på plads med deres support, og varmepumperne har kørt uden problemer siden de kom op”, fortæller Lars Peter Ladbye-Hansen, som fra sit kontor kan danne sig et overblik over driften af METROAIR I varmepumperne via MyUpway, som er METRO THERMs fjernstyring. Her har han også koblet virksomhedens eget driftssystem på, så han kan se, om ventiler er åbne eller lukkede, hvor høj effekt, varmepumperne kører med og – ikke mindst – om ventilationssystemet i virksomheden kører, som det skal.

”Det er dejligt, at man har et overblik over, at tingene fungerer - enten herfra eller hjemmefra”, fortæller en glad Lars Peter Ladbye-Hansen.

Har stort behov for køling

Virksomhedens avancerede ventilationssystem er placeret på bygningens tag. En gigantisk indblæsnings- og udsugningsskakt troner her, hvor både en varme- og en køleflade er installeret indvendigt. Den ene af virksomhedens tre METROAIR I varmepumper er koblet op på disse flader og leverer både varmt og koldt vand til dem, så kontorlokaler og serverrum – der er opvarmet med gulvvarme - kan få leveret den kølige luft, der især er tiltrængt i årets varme måneder.

”Køledelen er vigtig for at vi kan holde et optimalt klima på vores kontor. Den anden del er, at jeg kan holde en ordentlig temperatur i mit serverrum”, fortæller Lars Peter, mens han står i det omtalte serverrum, som er delt op i en varm og en kold side. ”På den kolde side af serverrummet kommer den kolde luft ned fra indblæsningskanalerne i loftet, og så bliver den suget ind gennem serverrack-skabene og holder dermed vores servere på den optimale driftstemperatur”, forklarer Lars Peter.

METROAIR I hos Kjærgaard A/S

Mange fordele ved en kaskadeløsning

Fordelene ved at have en kaskadeløsning med tre varmepumper som her hos Kjærgaard er mange. Det fortæller Key Account Manager Simon Vilhelmsen fra METRO THERM:

”Du kan sætte dem op som her, hvor nogle producerer gulvvarme og varmt brugsvand og nogle køl, og hos METRO THERM kan vi faktisk sætte helt op til otte udedele til en indedel. Det vil sige, at du kan have omkring 140 kW til rådighed til lige præcis de features og de funktioner, du har behov for”, konstaterer han.

Ville lave et energioptimeret hus

Lars Peter Ladbye-Hansen viser os kontorlokalerne, som er opvarmet med gulvvarme og udluftes via husets ventilationssystem. Han fortæller os, at hele tanken bag at vælge varmepumper i sin tid var at skabe et energioptimeret hus.

”Vi kom inde fra centrum af byen, hvor vi kørte på fjernvarme, som i forvejen er meget billig, men med udviklingen af vores intelligente husstyring, samt varmepumper og ventilationssystem, har vi haft en besparelse på omkring 200.000 om året i forhold til vores tidligere beliggenhed”, fortæller Lars Peter og Simon Vilhelmsen giver et bud på noget af forklaringen:

”Om sommeren, hvor du ikke har behov for så meget energi, der kan du med en løsning som den her nøjes med lav drift på den ene af varmepumperne, mens om vinteren, hvor du har behov for en stor energimængde, kan alle tre varmepumper køre op i drift, så temperaturen vedligeholdes”, fortæller Simon Vilhelmsen og fortsætter: ”Det, der er fantastisk ved de her maskiner, er jo, at det er en A+++ maskine. Den er sindssygt effektiv, og den er samtidig billig i drift”, slutter han.