Sådan virker en varmepumpe
Det kan måske umiddelbart være svært at forestille sig, hvordan kølig luft udefra eller varme fra jorden kan omdannes til varme til dine radiatorer og til det varme vand i hanerne. Processen er dog relativt simpel. Læs med her og få indblik i, hvordan en varmepumpe virker.
En varmepumpe består som udgangspunkt af to dele – én enhed, der er placeret udendørs, og én enhed, der er placeret indendørs. Enheden, der er stillet udendørs, sørger for at lede varme fra fx jorden eller luften ind i din bolig. Den akkumulerede varme bliver inde i boligen modtaget af den indendørs enhed. Denne enhed sørger for at fordele varmen videre til din boligs varmesystem, såsom radiatorer, gulvvarme og tappesteder.
”Men hvordan skabes selve varmen?”, spørger du måske. Jo, selve magien i at gøre udeluften eller varmen i jorden til grøn og energieffektiv varme til din bolig foregår ved hjælp af et kølemiddel. Kølemidlet cirkulerer i den udendørs varmepumpeenhed – det kunne fx være i jordvarmeslanger, der er gravet ned i jorden, eller inde i en luft til vand varmepumpe.
Da kølemidlet har et meget lavt kogepunkt, vil selv meget kold luft (eller kold jordtemperatur) gøre at kølemidlet fordamper. Når dette er sket, sørger en kompressor for at komprimere dampen, så der dannes varm gas. Den varme gas føres derefter videre til varmepumpens kondensator inde i boligen – og herefter afgives varmen til boligens varmeanlæg.

Læs med her og se, hvordan de forskellige varmepumper virker:
Sådan fungerer en luft til luft varmepumpe
En luft til luft varmepumpe* udnytter varmeenergien fra udeluften til at producere varme til boligen. Boligen varmes op ved hjælp af varm luft fra en indedel, der sidder under loftet. Luften varmes op, når den passerer hen over varmeveksleren i indedelen af varmepumpen.
En luft til luft varmepumpe kan typisk også køle, hvilket giver øget komfort i de varme sommermåneder.
*Hos METRO THERM forhandler vi ikke luft til luft varmepumper.


Sådan fungerer en luft til vand varmepumpe
En luft til vand varmepumpe fra METRO THERM trækker varme ud af luften via dens store blæser, som – på trods af dens størrelse – stort set er lydløs. Energien transporteres via kølevæske videre til en indedel, som omdanner energien til varmt vand, der bliver sendt ud som rumvarme til boligens radiatorer eller gulvvarmerør.
Det er også fra indedelen, at det varme vand til boligens haner og brusere bliver fordelt. På varmepumpens indedel sidder der et display, og her kan du som bruger holde øje med driften af varmepumpen. Du kan også selv indstille, hvor varmt vandet skal være, når det løber fra indedelen og ud i boligen.
Sådan fungerer en jordvarmepumpe
En jordvarmepumpe kræver, at du får gravet jordvarmeslanger ned i din have eller andre steder, hvor der kan hentes varme op fra jorden. Typisk kræves et areal på minimum 300 m2. Selve varmepumpen skal stå inden for og er udstyret med et display, hvor du kan holde øje med dit forbrug og indstille fremløbstemperaturen.
Rent teknisk fungerer varmeoverførslen ved at varmen fra de øverste jordlag overføres til brine i jordvarmeslangerne, som herefter transporterer den opbevarede energi til jordvarmepumpen. Herfra overfører jordvarmepumpen energien til vandet i pumpens beholder og det nu opvarmede vand føres videre ud i boligen som rumvarme og varmt brugsvand.


Sådan fungerer en brugsvandsvarmepumpe
En brugsvandsvarmepumpe trækker varmen ud af den omgivende luft og overfører det til vand, som varmes op. Den består af en effektiv varmepumpe koblet sammen med en højisoleret vandtank. Den varme luft passerer forbi varmepumpens kølemiddel, der befinder sig i et lukket kredsløb.
Luften afgiver noget af sin energi til kølemidlet, som ledes gennem en kompressor. Trykket hæves, så temperaturen stiger, og den varme væske sendes nu i en spiral rundt om vandtanken. På den måde opvarmes vandet til de minimum 55 grader, som sikrer at legionella og andre bakterier ikke formeres i vandet. Det opvarmede vand sendes herefter ud til boligens haner og brusere.
Grøn, energibesparende og driftssikker varmeform
Med en varmepumpe fra METRO THERM får du moderne teknologi, der sikrer dig både en grøn, energibesparende og driftssikker varmeform.
Uanset om du overvejer en luft til vand varmepumpe, en jordvarmepumpe, en brugsvandsvarmepumpe eller en luft til luft varmepumpe, er det vigtigt at forstå, hvordan de virker, så du kan træffe den rigtige beslutning for dit hjem.
Med denne guide, håber vi at have givet dig et godt grundlag, når du skal ud at vælge din næste varmepumpe, så du kan tage det nødvendige skridt mod en mere miljøvenlig og omkostningseffektiv opvarmningsløsning.
Tag en professionel med på råd
Husk altid at rådføre dig med en autoriseret VVS-installatør, inden du foretager køb af en varmepumpe. Med en fagmand ved din side kan du blive vejledt i, hvilken type og størrelse af varmepumpe, der er bedst dimensioneret til netop din boligtype- og størrelse samt dine konkrete behov.
Du kan finde vores forhandlere lige her.