Hvide Sande har Danmarks måske billigste fjernvarme

I 2018 købte Hvide Sande Fjernvarme tre vindmøller. Det har siden hen betydet, at over 85 % af varmeenergien i dag kommer fra vedvarende energikilder. Og det giver rekordlave varmeregninger for byens indbyggere.

I den gamle fiskerby Hvide Sande i Vestjylland kan de godt og vel 3000 indbyggere til daglig nyde godt af både havneliv, badestrande, fantastisk natur og frisk fisk direkte fra havnen. Men det er dog ikke det eneste, der bringer glæde hos byens indbyggere.

”Derudover så har vi billig fjernvarme i og med, at vi er selvforsynende her i Hvide Sande ”, siger Morten Rauhe, driftsleder hos Hvide Sande Fjernvarme, med et smil. I Hvide Sande har 96 % af byens indbyggere nemlig adgang til Danmarks måske billigste fjernvarme. I 2022 har byens indbyggere fx betalt i omegnen af 1.000 til 2.000 kr. for et helt års varmeforbrug. Til sammenligning lød den gennemsnitlige fjernvarmepris i Danmark i 2022 på 13.547 kr. (Kilde: Bolius).

Morten fra Hvide Sande Fjernvarme foran vindmøllerne Mød Morten Rauhe fra Hvide Sande Fjernvarme og hør ham fortælle om værkets grønne initiativer.

Ifølge driftslederen Morten er årsagen til de uhørt lave varmepriser at værket har været selvforsynende med deres energi vha. deres tre vindmøller. ”På den måde kunne vi sælge overskudsstrømmen til en højere pris end budgetteret, og derved har vi også været nødt til at sætte prisen ned i løbet af året.”, fortæller Morten.
I 2022 er forbrugernes varmeregning blevet reduceret med hele 63,5 %.

Et fjernvarmeværk med grønne ambitioner

De tre 150 meter høje Vestas V112-vindmøller producerer hver 15 millioner kWh i et normalt vindår. Det placerer dem blandt verdens bedst producerende vindmøller. Og med en dertil optimal placering helt ud til det stormfulde Vesterhav, kan vindmøllerne ofte producere mere strøm end Hvide Sande Fjernvarme faktisk kan nå at bruge.

Udover de tre vindmøller har Hvide Sande Fjernvarme også solfangere. Solfangerne fylder ca. 10.000 m2, og producerer 12 til 13 % af fjernvarmeværkets årlige energiforbrug. Kombinationen af de tre vindmøller og de 10.000 m2 solfangere betyder, at Hvide Sande Fjernvarme mellem 2014 og 2020 har reduceret deres CO2-udledning med 97 %. Det er et godt skridt på vejen mod ambitionen om at blive 100 % uafhængige af naturgas.

De mange ambitiøse grønne tiltag har blandt andet gjort, at Hvide Sande Fjernvarme i oktober 2020 modtog Fjernvarmeprisen 2020 ”for gennemførsel af en række grønne tiltag siden 2014, der inden for det kommende år vil have reduceret CO2 udledningen med 97%".

Udover den grønne omstilling af energiforsyningen har Hvide Sande indført en række tiltag, som skal hjælpe fjernvarmekunderne til at få mest muligt ud af deres fjernvarme - heriblandt en motivationstarif og en vekslerordning.

Motivationstarif belønner god varmeudnyttelse

Hvide Sande Fjernvarme har indført en særlig motivationstarif, hvor de kunder, der er bedst til at udnytte deres varmeenergi, får en besparelse på varmeregningen. Når man taler fjernvarme, betyder god udnyttelse af varmeenergien at man får trukket så mange grader varme ud af fjernvarmevandet som overhovedet muligt, så det vand man sender retur til fjernvarmeværket, er nedkølet mest muligt.

Kom med indenfor hos Hvide Sande Fjernvarme og hør mere om deres arbejde for at give deres kunder den grønneste og billigste fjernvarme som overhovedet muligt.

Motivationstariffen fungerer - kort sagt - ved, at jo koldere vand du sender retur, desto mere sparer du. Faktisk giver Hvide Sande Fjernvarme en rabat på 1% af energiprisen for hver grad, returløbstemperaturen er lavere end normalen.

Du kan læse meget mere om motivationstariffen, hvordan den fungerer og hvilke fordele den giver kunderne i denne artikel.

Fjernvarmekunder kan leje en moderne veksler

For netop at hjælpe kunderne til at udnytte varmeenergien bedst muligt, har Hvide Sande Fjernvarme indført en såkaldt vekslerordning. Ordningen giver alle fjernvarmekunderne mulighed for at udskifte deres gamle varmtvandsbeholder med en moderne, højeffektiv METRO ECO TD Mini brugsvandsveksler, som lejes af fjernvarmeværket til den nette sum af blot 375 kr. pr. kvartal.

I denne artikel kan du læse meget mere om vekslerordningen samt de mange fordele, det giver beboerne i Hvide Sande.

Læs flere historier fra Hvide Sande Fjernvarme