Fjernvarme til fremtiden:
59 rækkehuse går fra gasfyr til fremtidssikret varmeforsyning
I Årslev, lige uden for Odense, har 59 rækkehuse netop taget et vigtigt skridt mod en fremtidssikret varmeforsyning. De tidligere gasfyr i boligerne er nemlig blevet udskiftet med fjernvarmeunits fra METRO THERM – en løsning, der både sikrer stabil komfort og fremtidssikret varmeforsyning.
I Årslev har vi mødt Thomas Blunk, serviceleder hos Linddal El & VVS, der har stået i spidsen for udskiftningen. Læs med og hør mere om processen bag det omfattende konverteringsprojekt.
Boligforening stod i spidsen
De 59 rækkehuse på mellem 80 og 100 m² huser i dag både ældre beboere og børnefamilier. En så alsidig beboersammensætning kræver en mere stabil og brugervenlig varme- og varmtvandsløsning. Det mente Domea.dk, boligadministratoren bag rækkehusene, i hvert fald. De blev nemlig kontaktet af Fjernvarme Fyn med tilbuddet om at blive tilkoblet fjernvarmen – og var hurtige til at takke ja.
Den eneste udfordring ved udlægningen af fjernvarmen i det specifikke område var, at Årslev ligger over 20 kilometer fra Fjernvarme Fyn i Odense. Så store afstande kan have betydning for differenstrykket, altså trykforskellen mellem fjernvarmens fremløb og returledning. Når trykket ikke er tilstrækkeligt, kan det have afgørende indflydelse på, hvor meget vand, der kan cirkulere i systemet – og dermed hvor effektivt fjernvarmeunitten kan opvarme rækkehusene.
Forudsætningen for en god fjernvarmeforsyning var altså, at Domea.dk fandt en holdbar fjernvarmeløsning, der kunne give optimale betingelser for vandflow og temperaturer. Derfor satte de projektet i udbud og en række VVS-installatører bød herefter ind på opgaven om at finde en konverterbar løsning, der kunne imødekomme de særlige forsyningskrav.
Linddal El & VVS kom på sagen
Det var Linddal El & VVS, der vandt udbuddet – en moderne fynsk el- og VVS-virksomhed, der har eksisteret i over 35 år.
Thomas Blunk, serviceleder hos Linddal El & VVS, fortæller her, hvordan de kunne imødekomme de særlige udfordringer med afstanden til fjernvarmen ved at gå med en beholderløsning i stedet for en brugsvandsveklser:
Den konkrete opgave her, er at de 59 boliger ligger et stykke fra Odense Fjernvarme. I visse områder er forsyningsnettet jo ikke forberedt til brugsvandsvekslere og dermed er man gået med varmtvandsbeholdere, som kræver et mindre forsyningsnet.
Da afstanden til fjernvarmenettet betyder, at der ikke altid kan opretholdes det nødvendige tryk og temperatur alene, er der altså blevet valgt en indirekte fjernvarmeunit fra METRO THERM i kombination med en varmtvandsbeholder, der kan medvirke til at opretholde det nødvendige tryk og temperatur.
Med denne løsning har man dermed fundet balancen mellem driftssikkerhed og komfort – noget, der vil komme de mange beboere til gode.
Indirekte fjernvarme
– en fleksibel og sikker løsning
Til projektet er der valgt en fjernvarmeunit til indirekte fjernvarme. Men hvorfor egentlig indirekte fjernvarme? Og hvad betyder det?

Serviceleder hos Linddal El & VVS, Thomas Blunk.
Helt grundlæggende kan man sige, at ved direkte fjernvarme bliver det varme fjernvarmevand sendt direkte ind i boligens varmeanlæg – altså radiatorer og gulvvarmesystemer. Det samme vand, der er blevet opvarmet på fjernvarmeværket, løber derfor også rundt inde i boligen.
Ved indirekte fjernvarme derimod bliver det varme fjernvarmevand sendt ind i en varmeveksler, der er monteret i fjernvarmeunitten. Inde i varmeveksleren bliver varmen overført til et separat vandkredsløb, som herefter cirkulerer inde i huset – dvs. at fjernvarmevandet og det interne vand aldrig blandes. Sidstnævnte løsning er især fordelagtig i områder, hvor tryk og temperatur i fjernvarmenettet kan variere – som det er tilfældet i Årslev.
Thomas fra Linddal El & VVS fremhæver også, hvordan indirekte fjernvarme især kan være en fordel for boliger med et ældre varmesystem, hvor man kan være i tvivl om rørinstallationens stand:
Indirekte fjernvarme har den fordel, at vi ikke kører direkte med fjernvarmens forsyningstryk i husets installation. Den fordel, det kan have, det er, at hvis man har et hus, hvor man er i tvivl om rørenes stand i gulve eller i skunke, så har vi egentlig det samme tryk på installationen, som da kunden havde sin gaskedel.
METRO System 5 tilpasser behovet
Efter at have fundet ud af, at der skulle bruges indirekte fjernvarme til de 59 boliger – og dermed supplerende varme fra en varmtvandsbeholder – valgte Linddal El & VVS at gå med METRO THERMs løsninger.
Det skyldtes blandt andet, at Linddal El & VVS i forvejen bruger METRO THERMs beholdere i deres arbejde – så hvorfor ikke kombinere beholderen med en fjernvarmeunit fra samme brand?
Selv fortæller Thomas om METRO THERMs beholdere:
Alle kender jo en METRO THERM-beholder. Om det så er fra sommerhuset, fra boligen eller fra erhvervet. Det er jo et godt, dansk produkt som er kendt for god kvalitet og en lang levetid.
Valget om en fjernvarmeunit gik på METRO System 5 – en kompakt og fleksibel fjernvarmeunit til indirekte fjernvarme. Unitten leveres med integreret varmeveksler og er optimeret til høj virkningsgrad og enkel betjening. Derudover leveres den i et moderne design med et fuldisoleret kabinet, der minimerer varmetabet og adskiller varmefølsomme komponenter fra de varme fjernvarmerør.
Thomas fra Linddal El & VVS fortæller også, hvordan især designet i METRO THERMs fjernvarmeunits er særligt velegnet til farverne i rækkehusenes bryggerser:
Grunden til at vi har valgt fjernvarmeløsningen fra METRO THERM er – udover, at det er en energieffektiv løsning, der passer ind i de fleste højskabe – så passer deres design og deres hvide kabinet generelt rigtig godt ind i de fleste bryggerser. I dag er bryggers jo lyse og næsten altid hvide.
Alt i alt er fjernvarmeunitten METRO System 5 oplagt til dette projekt, da den:
- Giver en effektiv varmefordeling i boligen
- Har en høj virkningsgrad
- Sikrer, at der ikke kommer lækager i ældre rørinstallationer, da tryk og temperatur reguleres af en indbygget varmeveksler
- Imødekommer behovet for ekstra kapacitet af varmt brugsvand til boligerne
- Har et moderne og stilrent design, som passer godt ind i bryggersernes eksisterende farveudtryk.
Fem fordele ved fjernvarme:
- Mindre vedligehold:
Med gasfyret er der grundet brandhensyn krav om eftersyn hvert andet år, mens der ikke er lovkrav om eftersyn på fjernvarmeunits. Desuden er der lidt til ingen vedligehold på en fjernvarmeunit. - Automatisk vejrkompensering:
Vejrkompensering regulerer beboerens fremløbstemperatur ud til radiatoranlægget i forhold til den målte udetemperatur. På den måde skal man som beboer ikke regulere på varmen i sin bolig baseret på udetemperaturen – det søger fjernvarmeuniten for. - ECL 120 og app-styring
Med den indbyggede styring, ECL 120, er det muligt at tilgå fjernvarmeuniten ved hjælp af appen ECL Go. Fordelen ved ECL Go-appen er, at installatøren kan skræddersy driften efter beboerens behov. Man kan fx lave varmekurver, natsænkning, komfort- og spareperioder samt en ugentlig tidsplan. - Bedre driftsøkonomi
Driftsudgifterne for fjernvarme er typisk lavere og mere stabile, da fjernvarmeprisen reguleres og forhandles lokalt. Gaspriser kan derimod variere en del mere, da de er betingede af eksterne markedsvilkår, som løbende kan ændre sig. - Lavere CO2-aftryk
Endelig kan fjernvarmens siges at have et lavere CO2-aftryk en gasfyr*. Det skyldes, at moderne fjernvarmeværk i dag ofte baserer deres varmeproduktion på bl.a. overskudsvarme, affaldsforbrænding og/eller grønne kilder som sol- eller vindenergi, mens man ved afbrænding af gas har et stort CO2-aftryk.
*Ifølge officielle tal fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet udledte gasfyr i 2018 1,9 millioner tons CO2. Dette tal forventes at falde til 1,2 millioner tons i 2025 og yderligere til 0,8 millioner tons i 2030. Denne nedadgående tendens skyldes, at flere husstande i fremtiden vil overgå til grønnere opvarmningsformer som fjernvarme og varmepumper (Kilde: Klimatræ).
En fremtidssikret varmeløsning med omtanke
Fjernvarmeprojektet i Årslev viser, hvordan den rigtige løsning – tilpasset både tekniske krav og hverdagens behov – kan skabe stor værdi for både beboere og fjernvarmeværk. Med METRO System 5 og varmtvandsbeholdere fra METRO THERM har man fundet en løsning, der ikke blot løser udfordringerne med tryk og afstand, men også skaber en stabil, komfortabel og æstetisk varmeløsning til moderne boliger.
Gennem et tæt samarbejde mellem Domea.dk, Linddal El & VVS og METRO THERM er det lykkedes at
sikre 59 rækkehuse en driftssikker og fremtidssikret fjernvarmeløsning – med omtanke for både tekniske forhold og boligens daglige brug.