Kort fra tanke til handling med ny 3D-printer

En ny kollega er flyttet ind i vores udviklingsafdeling - 3D-printeren Ultimaker. Den er allerede en værdsat del af teamet, da den gør det nemt og hurtigt at få prøvet idéer af, når der udvikles og testes nye produkter og komponenter.

En flot, ny og moderne 3D-printer er blevet en fast del af teamet i METRO THERMs Udviklingsafdeling. METRO THERM har længe brugt 3D-print i udviklingen, men de har indtil nu været indkøbt fra underleverandørerer. Det bliver dyrt i længden. Og det forlænger processen fra tanke til handling. Derfor er Ultimaker, som printer plaststøbninger, flyttet ind i afdelingen i sommeren 2020.

Den har haft lynende travlt lige siden sin første arbejdsdag. Faktisk har den været i gang stort set hver dag med at lave emner til test og debat i Udviklingsafdelingen. Det fortæller udviklingschef Kasper K. Østergaard: ”Kombinationen af 3D-print og plaststøbning er perfekt til den type udviklingsarbejde, vi laver”, fortæller han og fortsætter:

KKO ved siden af 3D printer
I denne video præsenterer udviklingschef Kasper K. Østergaard den nye 3D-printer, og viser, hvad vi bruger den til.

”Vi ser en udvikling med et øget forbrug af 3D-print i vores udviklingsarbejde, og det var dyrt at blive ved med at købe komponenterne udefra, så nu har vi valgt at købe en selv.”

3D fremmer både effektivitet og kreativitet

Hvert print starter som en tegning. Altså en digital af slagsen, som ingeniørerne i afdelingen tegner på computeren. Derefter bliver tegningen sendt over til 3D-printeren, som indeholder et slags oversætterprogram, som sørger for at omdanne tegningerne til print.

Selv store produktdele, som for eksempel en vandlås, kan skaleres ned, så man kan få et print, der kan debatteres, vendes og drejes i Udviklingsafdelingens møder. Og som er en uvurdelig hjælp, når der fx skal bygges prototyper.

”Det er vigtigt for os at være med på de udviklingstendenser, der er, og sikre, at vi kan producere effektivt også fremadrettet. Og vi kan se, at mængden af print og lysten til at arbejde med det stiger markant, når først du har udstyret lige ved siden af dig”, fortæller Kasper K. Østergaard.

Idéer kan afprøves lynhurtigt

3D-print vinder indpas på rigtig mange arbejdspladser - og ikke mindst på universiteterne, hvor mange af de nuværende medarbejdere i Udviklingsafdelingen kommer fra. Der har 3D-print været en integreret del af den måde, de har lært at arbejde på, og det er derfor helt naturligt at fortsætte med det hos METRO THERM. Den nye printer er da også på rekordtid blevet utroligt populær, hvilket glæder Kasper K. Østergaard, da det medvirker til en mere effektiv afdeling - og gør arbejdet sjovere.

”Vi står rigtig stærkt med en printer som den her, fordi vi lynhurtigt kan få prøvet idéer af. Der går jo højst et døgn fra vi har et ønske, og til vi har fået printet et nyt emne”, fortæller Kasper K. Østergaard og tilføjer, at effektivitet ikke er den eneste grund til, at det er attraktivt at have en 3D-printer:

”Det er jo rigtig sjovt. Altså alvorligt sjovt, hvis man kan sige det på den måde, for det handler jo i sidste ende om at lave bedre produkter i fremtiden.”