Vælg den mest effektive varmepumpe – se på SCOP

Når man foretager en større investering som en varmepumpe, er det ofte en svær balance imellem pris og kvalitet.

Vi vil naturligvis gerne have det så billigt som muligt, men samtidig vil vi også gerne have mærkbare besparelser på varmeregningen og et produkt, der fungerer optimalt mange år ud i fremtiden. Derfor er den billigste løsning måske ikke altid den bedste i det lange løb. Men hvad skal man så se på som forbruger, når man skal vælge en ny varmepumpe?

Vores bedste råd er at se på en varmepumpes energieffektivitet fremfor blot at fokusere på prisen. For en energieffektiv varmepumpe, som passer præcis til din bolig, vil altid være en god investering og spare dig penge fra dag 1 – og mange år ud i fremtiden.

Hvad betyder energieffektivitet – og hvordan måler man det?

Få forskellen mellem COP og SCOP forklaret i denne film.

Energieffektivitet – ihvertfald når vi taler varmepumper – betyder helt kort forholdet mellem den mængde energi en varmepumpe producerer, og hvad den forbruger. Dette forhold måles ofte i COP og SCOP. Begge angives som et tal, der viser forholdet mellem netop energiforbrug og -produktion. Er varmepumpens COP eller SCOP 4, vil du altså få 4 kWh varmeenergi for hver 1 kWh strøm, varmepumpen bruger. Forskellen mellem de to værdier er forholdene, de måles under.

Hvad betyder COP?

COP-værdien – eller Coefficient of Performance – er en standardiseret beregning af en varmepumpes energieffektivitet. COP-værdien beregnes ud fra helt specifikke udendørs- og fremløbstemperaturer og giver altså et øjebliksbillede af varmepumpens energieffektivitet.

COP-værdier følger den europæiske standard EN14511, som sikrer, at alle varmepumpers COP udregnes på samme måde. Det gør det nemmere at sammenligne varmepumper fra forskellige producenter.

For at gøre det lidt lettere at forstå, kan du forestille dig, at du skal købe en ny bil. Fabrikanten oplyser i sit materiale, at bilen kører 20 km/liter. Denne beregning er – ligesom COP-værdien – en standardiseret måling, der er testet under kontrollerede forhold hos fabrikanten. Det vil altså kun være, hvis dit forbrugsmønster stemmer 100 % overens med fabrikantens beregninger, at du vil køre 20 km/literen. Det kan dog være rigtig svært at leve op til i den virkelige verden, hvor dit kørselsmønster kan variere. Måske bor du i en storby, hvor der er tæt trafik, kø og mange opbremsninger, og du kører derfor færre kilometer på literen. Eller også kører du ofte lange strækninger på motorvej i jævnt tempo, hvor du vil køre flere kilometer på literen end ved bykørsel.

På samme måde vil en varmepumpe ikke altid opnå den COP-værdi, der er nævnt. Temperaturen udenfor svinger, og du vil formentlig bruge mere energi til at varme dit hus op om vinteren, end du vil om sommeren. Og der kan være specifikke tidspunkter, som fx når alle i husstanden skal i bad om morgenen, hvor dit forbrug er højere end ellers.

Hvad betyder SCOP?

For at få et mere retvisende billede af, hvor meget energi din varmepumpe bruger, bør du i stedet se på SCOP-værdien – eller Seasonal Coefficient of Performance. SCOP viser, hvor energieffektiv din varmepumpe er over et helt år, hvor der er taget højde for, at både forbrug og ude- og indetemperaturer skifter.

Skal vi forsætte sammenligningen med bilen, vil SCOP-værdien svare til et gennemsnit af de kilometer en eller flere typiske bilister kører på literen over et helt år, så der er taget højde for, at man kører under forskellige forhold over tid – at man fx i perioder måske kører mere i by end på motorvej. SCOP-værdien fungerer på samme måde – den er et gennemsnit af den energieffektivitet, en varmepumpe vil have over en typisk periode, hvor forholdene skifter.

Hvorfor skal du så se på SCOP?

Når du skal vælge en varmepumpe, giver SCOP-værdien et mere retvisende billede af, hvor effektiv den vil være under forskellige forhold hen over et helt år. Og det har stor indflydelse på, hvad din elregning kommer til at lyde på. Jo højere SCOP-værdien på en varmepumpe er, desto mere får du for pengene. En høj SCOP giver altså en bedre varmeøkonomi og besparelser på både den korte og lange bane. Det kan derfor godt svare sig at give lidt mere for en varmepumpe med en høj SCOP-værdi. Den tjener sig nemlig hurtigere hjem, jo mere energi du får i forhold til det, varmepumpen bruger.

Hvad fortæller SCOP ellers?

Når din installatør hjælper dig med at finde den rigtige varmepumpe, beregner han hvilken varmepumpe, der vil opnå den højst mulige SCOP-værdi i netop din situation. Det kaldes for dimensionering.

Hvor en større varmepumpe måske har en høj SCOP-værdi på papiret, kan den være overdimensioneret – altså for stor – til dine behov, hvis du fx kun har 100 m², bor to personer i boligen og kun har et badeværelse. Det betyder, at varmepumpen skal stoppe og starte rigtig mange gange, fremfor at køre jævnt – og det bruger for meget strøm. Det kan sammenlignes med at køre bykørsel i en stor Mercedes.

Er varmepumpen underdimensioneret – altså for lille – skal den køre på fuld tryk hele tiden for at følge med. Det bruger en del strøm og slider unødvendigt på varmepumpen, og du kan risikere, at du ikke har nok varme og varmt vand. Det kan til dels sammenlignes med at køre langt og hurtigt på motorvejen i en lille Smart Car.

SCOP-værdien kan altså variere alt efter faktorer som boligens størrelse, forbrug af varme og varmt vand, antal personer og badeværelser, om der er gulvvarme eller radiatorer, og hvor godt bygningen er isoleret. Tag derfor din installatør med på råd, hvis du vil være sikker på at få den varmepumpe, der er den helt rigtige for dig – og få mest muligt ud af den.

Find din lokale installatør – eller få et uforpligtende tilbud

Er du klar til at få personlig rådgivning og finde den mest energieffektive varmepumpe til netop din bolig og dine behov? Så kan du kontakte din lokale METRO THERM-installatør, som kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg. Du har også mulighed for at bestille et uforpligtende tilbud på en varmepumpe.

Hænder med telefon og computer i baggrunden

Få tilbud på en varmepumpe

Overvejer du en varmepumpe? Så kan vi hjælpe.

Få personlig rådgivning og et uforpligtende tilbud fra METRO THERM, der tager udgangspunkt i netop dine behov.