Derfor er METRO Delta fremtidens grønne varmepumpe

METRO THERM har lanceret METRO Delta – vores bud på fremtidens grønne varmepumpe. Men hvad er METRO Delta for en størrelse? Hvad kan den? Hvor bruger man den? Og hvorfor kalder vi den ”fremtidens grønne varmepumpe”? Det vil Christian Brydensholt , Salgs- og Marketingdirektør hos METRO THERM – svare på i dette interview.

Hvad er METRO Delta for en varmepumpe?

METRO Delta er en væske-vand varmepumpe, der kan opvarme, producere varmt brugsvand og levere passiv køling. Den er meget fleksibel, da den kan kombineres med fx jordvarme, PVT-paneler på husets tag eller termonet, som forsyner flere husstande gennem et fælles jordvarmesystem.

Det er en lille varmepumpe – men effektiviteten er høj. METRO Delta har en SCOP-værdi på 4,7 (ved brine 5°C, varme 35°C, udetemperatur 12°C), så man får rigtig meget varmeenergi for hver kW, man bruger til at drive den – faktisk lige så meget, som man ville få med en luft-vand varmepumpe.

Christian Brydensholt foran METRO Delta

Den er perfekt til mindre boliger, da den ikke optager særlig meget plads, og udedelen støjer ikke. Den producerer mellem 3 og 5 kW, hvilket gør den perfekt til små boliger som lejligheder, rækkehuse, ældreboliger, studieboliger, eller til de nye passive huse, der har meget, meget lavt energiforbrug.

I hvilke situationer vil METRO Delta være det helt rigtige valg?

METRO Delta er ideel til udskiftning af gasfyr. Når man skal udskifte sit eksisterende gasfyr, vil der under gasfyret være en såkaldt gulvmanifold, hvor der er udtag til gulvslanger i huset. Manifolden er støbt ind i fundamentet, så det er ikke bare lige at fjerne den. Det vil sige, at du ikke kan udskifte dit gasfyr med en gulvstillet indedel, som man ellers normalt ville bruge i en varmepumpeinstallation. Her er det en kæmpe fordel, at METRO Delta er væghængt og derfor ikke optager gulvplads. Og så er størrelsen kompakt, så den fylder ikke mere, end gasfyret oprindeligt gjorde.

METRO Delta er også perfekt til mindre grunde, hvor man af støjhensyn ikke kan have en luft-vand varmepumpe. På parcel- og rækkehusgrunde er der en støjgrænse for udendørsinstallationer – som fx en varmepumpe – på blot 35 dB i skel. Det er under hviskeniveau. Det er nærmest ingen lyd, og det kan en luft-vand varmepumpe bare ikke overholde, medmindre den er placeret langt fra skellet, og det er nærmest umuligt på en mindre grund. Det problem har man ikke med METRO Delta. Uanset hvilken udedel man kombinerer den med, vil det være en fuldstændig lydløs udendørsinstallation.

Metro Delta inde i et skab i et hus

Hvorfor er METRO Delta fremtidens grønne varmepumpe?

En af de primære grunde til det er, at METRO Delta anvender et naturligt kølemiddel, propan (R290), som har en meget lav klimabelastning. Derudover bruger METRO Delta kun en meget lille mængde kølemiddel - 150 gram - hvilket gør klimabelastningen endnu mindre.

I de seneste par år har der har været en stor udvikling i holdningen til kølemiddel i varmepumpebranchen. De kølemidler, man traditionelt set har anvendt, er smarte, men de er ikke altid særlige klimavenlige. Mange af de kølemidler, vi bruger i dag, har det man kalder en høj GWP – Global Warming Potential. Hvis man har 1 i GWP, betyder det at for hvert kg kølemiddel, der slipper ud i atmosfæren, svarer det til 1 kg CO2. De fleste traditionelle kølemidler har en GWP på mellem 1500 og 3500, hvilket svarer til, at man slipper 1,5 til 3,5 tons CO2 ud i atmosfæren. Det problem har METRO Delta ikke. Den bruger nemlig propan (R290), som er et naturligt kølemiddel, der nedbrydes til helt ufarlige komponenter i atmosfæren – og endda kun en lille mængde. Derfor har den en GWP på 3, som er tæt på ingenting.

Hvilke ekstra fordele får man med METRO Delta?

Som en ekstra bonus kan METRO Delta faktisk også køle boligen ned, når det er varmt udenfor. Den kan lave det, man kalder passiv køling, hvor den kolde varmekilde, der normalt bruges til rumopvarmning, passerer igennem en veksler og køler boligen ned. Varmepumpen vil køre passivt, og man kan derfor sikre, at indendørstemperaturen er behagelig, når der bliver lidt for varmt udenfor – uden det store strømforbrug.